Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Liszt Festival Raiding 2012-2013
Bijzondere tips van de redactie

Franz Liszt was een pianovirtuoos, bon vivant, abbé, wereldburger en zelfbenoemd 'zigeunermuzikant'. Met het Lisztmuziekfestival brengt Raiding, de geboortegemeente van Liszt, hem nog elk jaar hulde.

Lisztcentrum in Raiding, Burgenland / Oostenrijk © Günther Pint
De laatste uitlopers van het Ödenburger gebergte liggen al achter ons, het land wordt vlakker, de blik weidser. Hier begint het Midden-Burgenland van de Hongaarse laagvlakte, en het Pannonische klimaat zorgt voor de geweldige kwaliteit van de wijn uit deze streek. De wijn van de blaufränkische druiven, die hier in de kelders ligt, heeft een donkere robijnrode kleur en een fruitig-kruidig aroma. Hier vindt jaarlijks een van Oostenrijks belangrijkste festivals in de klassieke muziek plaats.

Midden in dit 'Blaufränkischland' werd Franz Liszt op 22 oktober 1811 in Raiding geboren in een voormalig bestuursgebouw van de Esterházische schapenfokkerijen. Zijn met dakspanen gedekte geboortehuis bestaat nog steeds en is intussen een museum.

Ter gelegenheid van de oprichting van het Liszt-Festival in 2006 werd daar vlakbij de met de architectuurprijs van de deelstaat Burgenland bekroonde Franz Liszt Concertzaal geopend. 

Update van de concerten in 2012.   

Ook het programma voor 2013 is reeds bekend. Markeer dus nu alvast in je agenda de volgende weekends:

25 - 27 januari 2013 ("Meistersinger")
14 - 17 maart 2013 ("Melodramen")
19 - 23 juni 2013 ("Malédiction")
18 - 22 oktober 2013 ("Metamorphosen")
 
Liszt-Festival Raiding
Franz Liszt