Zoeken

    Sachertorte

    Het is het zoetste geheim ter wereld. Dit beroemde gebak heeft al heel wat gevechten moeten doorstaan. Met dit recept smaakt de Sachertorte net als het origineel uit Wenen. Het geheim? Het glazuur in de juiste temperatuur in een keer over de taart gieten.

    Geheim recept

    Laat je door een patissier niet zomaar wijsmaken dat zijn ‘Sachertorte’ volgens het originele recept gebakken is. De taart mag dan hemels smaken en het glazuur perfect glanzen, dat is nog geen garantie dat de bakker de originele bakinstructies heeft gevolgd. Die worden namelijk door het Huis Sacher veilig in een safe bewaard. Het originele recept, dat aanleiding gaf tot het hevigste taartengevecht in de culinaire geschiedenis, werd nog nooit prijsgegeven.

    Slimme banketbakker

    De veroorzaker van dit alles is Franz Sacher, een jonge leerling-kok in de keuken van de Oostenrijkse politicus von Metternich. In 1832 moest hij op een dag onverwachts invallen voor zijn zieke keukenchef. Hij kreeg de opdracht om snel een zoet dessert te bedenken voor een avondfeest. De slimme leerling mengde bloem, boter, suiker, eieren en chocolade tot een compact deeg, bestreek de taart na het bakken met warme abrikozenconfituur en overgoot het geheel met vloeibare chocolade. Zo simpel, en een groot succes bij de gasten!

    Marketing à la Sacher

    In tegenstelling tot veel andere wereldberoemde gerechten draagt deze taart de naam van zijn bedenker, niet die van de klant of opdrachtgever. Anders had de Sachertorte misschien wel de ‘Metternich-taart’ geheten. Wie weet of het dan ook zo’n groot succes was geworden... Vooral Eduard Sacher, de zoon van Franz, heeft er alles aan gedaan om het concept van zijn vader te verfijnen én te vermarkten. In het restaurant dat hij opende achter de opera in Wenen, het latere Hotel Sacher, stond de lekkere Sachertorte prominent op de kaart.

    Rechters en banketbakkers

    Het werd een groot succes. Binnen de kortste keren werden in heel Wenen chocoladetaarten à la Sacher gebakken. Dat was ook het geval bij hofleverancier Demel, bij wie de jonge Eduard Sacher ooit nog gewerkt had. Op basis hiervan én van het recept dat hij had achtergelaten, prees de legendarische bakkerij aan de Kohlmarkt zijn taarten aan als ‘Original Sachertorte’. Het duurde niet lang voor Huis Sacher hiertegen protesteerde. Dat was het begin van een decennialange strijd die uiteindelijk juridisch beslecht werd in het voordeel van de familie Sacher.

    Zoete concurrentie

    ‘Demel’s Sachertorte’, zoals de verliezende partij hun taart voortaan moest noemen, is overigens evenmin te versmaden. Smeuïg en met de typische abrikozenconfituur onder de dikke laag chocoladeglazuur smaken de Sachertorte-varianten over het algemeen net zo goed als het origineel. Vooral met enkele obligate toefjes ongezoete slagroom als garnituur.

    Sacher cake with whipped Cream
    media_content.tooltip.skipped

    De wereld rond

    In tegenstelling tot de Sachertorte van Demel wordt de echte in het midden gehalveerd en bestreken met marmelade. Een groot deel van de meer dan 360.000 taarten die jaarlijks gebakken worden, belanden in leuke dozen en worden dan geëxporteerd over de hele wereld. Dankzij het originele Sacherglazuur oogt en smaakt de taart ook na transport nog perfect. Hoe dit glazuur gemaakt wordt? Ook daarover houdt Huis Sacher de lippen stijf op elkaar. Maar dat is weer een ander verhaal...


    Hier smaakt de Sachertorte het lekkerst!

    Sacher

    Café-banketbakker Demel

    Café-banketbakker Gerstner

    Café-banketbakker Heiner

    Café Landtmann

    Banketbakker Sluka

    Sacher cake glaze
    media_content.tooltip.skipped

    Dit heb je allemaal nodig

    Ingrediënten

    • 7 eieren
    • 150 gr. zachte boter
    • 125 gr. poedersuiker
    • 200 gr. donkere chocolade
    • 1 pakje vanillesuiker
    • 125 gr. kristalsuiker
    • 150 – 200 gr. abrikozenjam
    • snufje zout
    • 150 gr. meel
    • boter en meel voor de bakvorm
    • rum naar wens


    Glazuur

    • 200 gr. donkere chocolade
    • 250 gr. suiker
    • 150-170 ml water

    Bereidingswijze:

    Breek de chocola in stukjes en splits de eieren. Smeer de bodem en de zijkanten van een springvorm (diameter ca. 22 cm) in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eiwitten met een snufje zout en de kristalsuiker stijf. Smelt de chocola au bain marie. Roer vervolgens de boter, de poeder- en vanillesuiker door de chocola totdat de ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg één voor één al roerend de eidooiers toe. Spatel er de stijfgeklopte eiwitten door. Roer de bloem door dit mengsel en stort het in de springvorm. Bak de taart in ongeveer 1 uur gaar.

    Laat de taart iets afkoelen en snijd de randen los van de springvorm. Verwijder de springvorm en laat de taart verder afkoelen. Snijd de taart met behulp van een groot mes horizontaal doormidden en besmeer de onderste helft met abrikozenjam (eventueel gemengd met een beetje rum naar smaak). Leg daarna de bovenste helft er weer op.

    Voor het glazuur breek je de chocolade in kleine stukjes. Laat de poedersuiker en het water een paar minuten op hoog vuur koken. Haal het van het vuur en laat het tot lippenwarmte afkoelen (te heet glazuur wordt dof, te koud glazuur wordt te dik). Voeg de chocolade toe en laat het smelten. Schep het glazuur, zodra het mengsel smeerbaar is geworden, op het midden van de taart. Verspreid het glazuur tot slot met een mes of spatel over de taart.


    Serveertip
    Versier de taart met gepelde ongezouten walnoten die in het nog vochtige glazuur worden gedrukt.

    Eet smakelijk! Mahlzeit!

    •                         Apfelstrudel
      media_content.tooltip.skipped

      Apfelstrudel

      Het beste Oostenrijkse recept om een overheerlijke Apfelstrudel op tafel te toveren.
      Bladerdeeg, appels en een oven. Smikkelen maar!
    •                         Wachau Apricot Dumplings
      media_content.tooltip.skipped

      Wachauer abrikozenknödel

      Meer lezen
    media_content.tooltip.skipped