Please choose Language or Country
or
Wien und Wein © Austria Turismo

Oostenrijkse kwaliteitswijnen

Een geheel eigen smaak, hoge kwaliteit gecombineerd met zuiverheid, karakter en zeer goede afdronk. Dat zijn kenmerken waarin Oostenrijkse kwaliteitswijnen zich onderscheiden. Wit of rood, droog, zoet of met bubbels, je vindt het in Oostenrijk.
Het landschap en de cultuur van de wijnregio's Niederösterreich, Steiermark, Burgenland en Wenen wordt gekenmerkt door wijnhuisjes, wijnkloosters, wijngasthoven en zelfs wijnacademies. De uitstekende kwaliteit zorgt ervoor dat de Oostenrijkse wijnen steeds hoog in de top belanden bij internationale wedstrijden. Momenteel zijn er in Oostenrijk meer dan 30 druivensoorten voor de productie van kwaliteits- en Prädikatswijn (wijn met een predikaat) goedgekeurd, waaronder bekende soorten als “Sauvignon blanc”, “Muskateller”, “Blauer Portugieser” en “Zweigelt”.

Oostenrijk is hoofdzakelijk een land van de witte wijn. Rond 2/3 van de wijngaarden is dan ook bedoeld voor de productie van witte wijn.
De meest bekende soorten zijn ongetwijfeld:

Grüner Veltliner
In de jaren '80, door overproductie, nog ondergewaardeerd, inmiddels een van de bekendste witte wijnen uit Oostenrijk. Ook in ons land valt deze wijn in de smaak. De fruitige, frisse smaak, met een licht peperige nasmaak spiegelt als geen ander de identiteit van het wijnland Oostenrijk weer.

Riesling
Samen met de Duitse Riesling en die uit de Elzas, groeide ook de Oostenrijkse Riesling uit tot een wereldberoemde soort. Vooral de late oogst uit de Wachau (uit het Krems-, Kamp- en Traisental) blinken uit; kruidige toetsen en de smaak van marillen (abrikozen) en boomgaardperziken geven het geheel een heerlijke frisse, fruitige smaak. Bij de betere wijnen is het zeker de moeite waard de flessen een paar jaar te laten liggen - de smaak wordt er alleen nog maar beter door.

Sauvignon blanc, gele Muskateller en Traminer
Vooral in Steiermark groeide de Sauvignon blanc uit tot uithangbord van de regio. Deze internationaal bekende druivensoort heeft hier een typische smaak van aalbessen. Samen met de grasachtige toon in het aroma zorgt dit voor een droge, pittige smaak met een fruitige zuurheid.
De gele Muskateller, met een sterke muskaattoon, wordt graag als aperitief gedronken. Ook de naar rozenbloesem geurende Traminer is erg geliefd.
Ook de burgundersoorten, de Weißburgunder (ook wel bekend als pinot blanc), de Grauburgunder en de Chardonnay, doen het tegenwoordig goed met hun elegante en harmonieuze volle smaak en delicate aroma.

Tot de regionale specialiteiten behoren de Zierfandler en de Rotgipfler - met uitzondering van een klein gebied in Hongarije groeien deze soorten alleen in de zogenaamde Thermenregio, ten zuiden van Wenen.

videos

Meer informatie

Informatie over Oostenrijk?

Vraag het onze vakantieservice:

Telefoon: 

00800 400 200 00 (gratis nummer)

Postadres:
Postfach 40, 1030 Wien

Email:
vakantie@austria.info
vacances@austria.info

Brochures bestellen
Brochures downloaden

Ontdek ook eens deze 4 wijnboeren

Witte wijn:
Willi Bründlmayer
Zwettler Straße 23
3550 Langenlois
www.bruendlmayer.at 

Rode wijn:
Gernot & Heike Heinrich
Baumgarten 60
7122 Gols
www.heinrich.at 

Zoete wijn:
Weingut Kracher
Apetlonstraße 37
7142 Illmitz
www.kracher.at

Sekt:
Weingut Steininger
Walterstraße 2
3550 Langenlois
www.weingut-steininger.at

Oostenrijkse wijn in België?

In deze winkels vind je een mooie selectie:
www.delhaize.be

www.weinwelt.be

www.primovino.be

Bildrechte

Österreich Werbung betreibt unter den Hauptdomains www.austria.info bzw. www.austriatourism.com Websites, die in erster Linie der Bewerbung Österreichs als Fremdenverkehrsland dienen.