Please choose Language or Country
or

Culturele fietsroutes

Voor wie graag sportief bezig is en zowel van de natuur als van de culturele rijkdom van Oostenrijk wil genieten, vormen de fietsroutes langs culturele bezienswaardigheden de perfecte gelegenheid om die interesses met elkaar te combineren.

Steiermark

In het spoor van het wereldcultuurerfgoed Semmering loopt de fietsroute van Ghega naar Graz, waarlangs ook het verhaal over de door Karl Ritter uit Ghega aangelegde Semmeringbahn verteld wordt.

Op de Murradweg komt u langs de historische steden Murau, Judenburg, Leoben, Bruck an der Mur, Frohnleiten, Graz, Leibnitz, Mureck en Bad Radkersburg, die stuk voor stuk een bezoek waard zijn.


Karinthië

De 65 kilometer lange ingekorte Mittelkärtner Kulturradweg tussen Klagenfurt en Dürnstein is een deel van de nationale fietsroute R7. Het startpunt van de route is de hoofdstad Klagenfurt. Richting het noorden fiets men naar de bedevaartskerk van Maria Saal. Daarna gaat het verder naar de stenen "Herzogstuhl" die in de Middeleeuwen door de hertogen van het land werd gebruikt bij plechtige ceremonies. Een paar kilometer verder bereikt u de Magdalenaberg, waar de voormalige "stad" uit de provincie Noricum in een groot archeologisch park bezocht kan worden. De Kulturradweg gaat verder naar St. Veit, de voormalige hoofdstad van Karinthië. Na een kleine omweg naar het oosten bereikt u het 1.000 jaar oude Benedictijnerklooster van St. Georgen aan de Längsee en de adembenemende kasteelruïne Hochosterwitz. Deze kasteelruïne ligt op een hoge klif die met zijn 14 versterkte poorten tot een van de mooiste oude kastelen in Europa behoort. Althofen gepasseerd gaat de fietstocht verder naar de oude burchtstad Friesach. Kort over de grens met Steiermark eindigt de Kulturradweg bij de 1.000 jaar oude kasteelruïne Dürnstein.


Langs de Kulturradweg Völkermarkt staan 11 kerken. Ook het grafveld uit de Hallstatt periode op de Lamprechtskogel en de grafheuvels van de Norische koningen in Waisenberg zijn getuigen van een duizenden jaren oude cultuur.

De Kunst-Radweg in de regio Klopeiner See – Zuid-Karinthië nodigt uit tot afstappen bij kerken en cultuurmonumenten, moderne beelden en een geneeskrachtige bron.


Wenen

Per fiets zijn de bezienswaardigheden van de deelstaathoofdstad uitstekend te verkennen. Bij onderstaande fietsroutes is een flinke hoeveelheid cultuur inbegrepen:
Wenen verkennen per fiets
Fietsroute Ringstraße
Georganiseerde fietstochten: sightseeing per fiets


Burgenland

De 26 km lange, geheel geasfalteerde culturele fietsroute Kulturradweg B23 is ideaal voor 'recreatiefietsers': Start- en eindpunt is de grootste wijnbouwgemeente van Oostenrijk, Gols. In Mönchhof ligt het eerste cultuurjuweel, dorpsmuseum Mönchhof. Op een royaal terrein staan ca. 40 herbouwde gebouwen, waarin zich talloze tentoonstellingsstukken bevinden. De route gaat verder naar Halbturn met het kleine barokke kasteel. De laatste halte op deze rondrit wordt gevormd door de eveneens in barokstijl gebouwde basiliek in Frauenkirchen. Exposities, galeries en vinotheken maken het culturele aanbod op dit traject compleet.
Fietsroutes in het Burgenland 


Niederösterreich

De Donauradweg is een van de populairste en mooiste fietsroutes van Europa. Culturele highlights op de Niederösterreichse etappe zijn het wereldcultuurerfgoed Wachau, Stift Klosterneuburg, museum Essl en het archeologische park Carnuntum.


Tirol

Ongeveer 2000 jaar geleden liet de Romeinse keizer een weg aanleggen tussen de Adriatische Zee en Augsburg. Tegenwoordig ontdekken fietsers langs de Via Claudia Augusta de mooiste kanten van Tirol. De geschiedenis van het traject komt niet alleen tot leven in de met veel liefde onderhouden musea, maar ook in de restaurants langs de weg: meer dan 30 gastheren en gastvrouwen serveren lekkernijen uit de klassieke oudheid volgens origineel recept en met ingrediënten die indertijd gebruikelijk waren.

Ook de Innradweg is landschappelijk en cultureel interessant. Met een totale lengte van 520 kilometer is dit een van de langste fietsroutes van Europa. 190 kilometer van deze route leiden door het Tiroolse Inntal met zijn afwisselende Alpenlandschap, langs oude steden en markten. De route onderscheidt zich door de interessante landschappelijke contrasten, vele culturele highlights en mogelijkheden voor andere sportieve activiteiten.

Ook de Drauradweg in Oost-Tirol is cultureel erg interessant. Een bezoek aan de mooie stad Lienz met de slotbrug, het museum met de galerie van beroemde kunstenaars zoals Albin Egger-Lienz, of aan het franciscanenklooster, is echt aan te bevelen. Vanaf dit Tiroolse juweeltje gaat de route verder naar de bezienswaardige opgraving Aguntum (vroeger een Romeinse nederzetting) en naar de opgravingen van de vroegchristelijke bisschopskerk bij Lavant en door de 'Karinthische poort' over door de natuur lopende wegen naar het Obere Drautal.

Oberösterreich

De Römerradweg vormt niet alleen de verbinding van Passau met de voormalige Romeinse provinciehoofdstad Wels en de oudste stad van Oostenrijk, Enns. Het is ook – zoals zijn naam al aangeeft – een fietsroute naar de Romeinse tijd.  Op uw fietstocht komt u steeds langs vindplaatsen; driedelige informatieborden geven informatie over het leven in de Romeinse tijd.  In Frankenmarkt hebt u de mogelijkheid om via een zijtak van de Römerradweg een uitstapje naar de Attersee te maken.

De Oberösterreichse etappe van de Donauradweg loopt door de schilderachtige dorpen in het Obere Donautal. Culturele hoogtepunten zijn Stift Engelszell, het enige trappistenklooster van Oberösterreich, Stift Wilhering,  de Oberösterreichse deelstaathoofdstad Linz, de fraaie gevels van de herenhuizen in Mauthausen, het openluchtmuseum Keltendorf in Mitterkirchen en het schilderachtige schippersstadje Grein met het oude stadstheater en de Greinburg

Door een schatkist vol natuur en cultuur trapt u verder over de Kremstalradweg, waar u de grote kloosters Schlierbach en Kremsmünster kunt bezichtigen. Statige vierkante boerderijen liggen langs de route door het voorland van de Alpen. Aan het einde van de route vindt u de aansluiting op de Traunradweg.

De Anton-Bruckner-Radweg, die naar de geboortestreek van de componist loopt belooft een fietstocht boordevol cultuur: in stiftbasiliek St. Florian bevindt zich het monumentale Brucknerorgel. Tussen de zacht glooiende heuvels van het voorland van de Alpen gaat de route verder naar Ansfelden, waar het geboortehuis van Anton Bruckner staat.

De Pramtalradweg van Zell a/d Pram naar Schärding verlokt u tot een fietstocht door het heuvellandschap van het Innviertel. De belangrijkste attracties zijn de talrijke musea en streekgebouwen aan de Pramtal Museumsstraße. Via Andorf en Taufkirchen bereikt u het betoverende barokke juweel Schärding, van waaruit u de route op de Innradweg kunt vervolgen.


SalzburgerLand
 
Over de Mozart-Radweg kunt u recreatief fietsen via een route van ongeveer 450 kilometer, van het SalzburgerLand tot aan Tirol en van Beieren tot aan de plaatsen waar het muzikale genie woonde en werkte. Beginpunt van de route is de stad Salzburg, waar Mozart geboren werd, woonde en werkte. Daarna voert de fietsroute verder langs het oude tracé van de Ischlerbahn naar Mozartdorp St. Gilgen en door het Salzburgse merengebied. Via Laufen beginnen de fietsers aan de Beierse etappe van de Mozart-Radweg. 'Mozart-punten' zijn ook te vinden in Waidring, Lofer en Bad Reichenhall, van waaruit de route weer terug leidt naar het beginpunt van de Mozart-Radweg.

Schoolkinderen en internationaal bekende kunstenaars hebben met 25 fantasierijke beelden en objecten vormgegeven aan de circa 75 kilometer lange 'SteinbergRunde' de eerste beelden-fietsroute van Oostenrijk, de Skulpturen-Radweg.

De Tauernradweg verbindt spectaculaire natuurmonumenten zoals de Krimmler watervallen, de ijsreuzenwereld en de wild-romantische Liechtensteinklamm met culturele bezienswaardigheden als Burg Hohenwerfen, zoutstad Hallein, Schloss Hellbrunn en Mozartstad Salzburg.

Meer over fietsen in Oostenrijk op www.radfahren.at

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.