Please choose Language or Country
or

Niederösterreich: architectonische hoogtepunten

In Niederösterreich hoef je niet lang te zoeken naar opmerkelijke architectuur en mooie stijlmixen. Ze zijn overal te vinden, zowel in de Wachau als in St. Pölten en het Kamptal.

foto's

  • De 'Wolkenturm' in Grafenegg, Niederösterreich © Philipp Horak De 'Wolkenturm' in Grafenegg, Niederösterreich © Philipp Horak
  • Loisium bezoekerscentrum, Langenlois Niederösterreich © Loisium / Robert Herbst Loisium bezoekerscentrum, Langenlois Niederösterreich © Loisium / Robert Herbst
  • Kunsthalle Krems in Niederösterreich, Oostenrijk © Donau Niederösterreich Kunsthalle Krems in Niederösterreich, Oostenrijk © Donau Niederösterreich
  • Stift Klosterneuburg in Niederösterreich, Oostenrijk © Österreich Werbung/Michael Zechany Stift Klosterneuburg in Niederösterreich, Oostenrijk © Österreich Werbung/Michael Zechany
  • Landesmuseum © LaMuseum/Lackinger Landesmuseum © LaMuseum/Lackinger

Gebouwen uit het verleden

Als de opkomende zon het benedictijnerklooster Stift Melk verlicht, lijkt het wel of er een kolossaal en beeldschoon monument tot leven gewekt wordt. Stift Melk is het grootste nog bestaande barokke gebouw van Oostenrijk en vormt het beeldmerk van de Wachau. Sinds 2000 is Stift Melk deel van het Unesco-wereldcultuurerfgoed. Een van de mooiste cultuurlandschappen ter wereld ligt hier aan je voeten.

Steile, trapsgewijs verlopende wijnbergen kenmerken het landschap. Voor een deel kunnen de wijnboeren ze, vanwege de ligging van de hellingen, alleen met de hand bewerken. Tijdens de 'abrikozenlente', de 'Marillen-Frühling' in de Wachau, bloeien de abrikozenbomen langs de Donau en verspreiden dan een heerlijke geur.

Het wordt in de Wachau echt interessant, wanneer je de vele verbazingwekkende gebouwen uit het verleden bezoekt, zoals de ruïnes Aggstein en Dürnstein of de laatgotische parochiekerk van Spitz. U herkent Stift Dürnstein al van verre aan de markante blauw-witte toren.

Extravagante kunst in een historische omgeving

Dat staat je in Krems te wachten. Hier zijn extravagante kunstenaars aan het werk. Dat begint al bij het nieuwe Donau-scheepsstation Krems-Stein, ook wel de 'toegangspoort naar de Wachau' genoemd. Daarom heeft het scheepsstation de vorm gekregen van een buitenmaatse metalen poort. Niet ver daar vandaan combineert de Kunsthalle modern met traditioneel: op de plaats waar zich in de 19e eeuw een grote tabaksfabriek bevond, wordt tegenwoordig moderne kunst gepresenteerd. Ook het tegenoverliggende Karikaturmuseum is modern. Deze hedendaagse architectuurprojecten hebben een bijzonder effect op de historische gebouwen. De Steinertor verbeeldt de toegang naar het bouwkundige culturele erfgoed van de stad, waartoe onder andere de Dominikanerkirche en de Gozzoburg op de Hohe Markt behoren. Die laatste is een van de belangrijkste middeleeuwse stedelijke gebouwen van deze deelstaat.

Niet ver hier vandaan ligt de deelstaathoofdstad St. Pölten. De nieuwe en ultramoderne wijk waar de regeringsgebouwen zich bevinden en het aangrenzende culturele gebied hebben de jonge deelstaathoofdstad haar identiteit gegeven. Het Landesmuseum, in het culturele centrum, doet speels aan: Het opvallende golfdak bij de hoofdingang is een echte blikvanger. Het Festspielhaus, een buitenissig glazen complex, vormt een architectonische tegenpool met de St. Pöltner Dom, het meest karakteristieke bouwwerk van de stad.

Wijn is niet alleen wijn, het is ook een ervaring

Buiten de stad, in Loisium in Langenlois, vermengen idylle en moderne architectuur zich tot een fascinerende wijnervaring. Het wijnmuseum, ontworpen door de Amerikaanse architect Steven Holl, is een extravagant gebouw, dat desondanks stevig verankerd ligt in het natuurlijke, eeuwenoude wijngebied. Hier voel je dat wijn niet zomaar wijn is, maar een authentieke ervaring midden in de natuur. Ook in Grafenegg, slechts enkele kilometers hiervandaan, zijn culturele ervaringen te beleven. Deze plaats heeft zich een naam verworven als centrum voor openluchtfestivals. Het imposante toneel, dat de vorm heeft van een sculpturale 'wolkentoren', is een echte publiekstrekker.

Bezoek ook eens de barokke kastelen van Marchfeld of Stift Klosterneuburg. Beleef aan de andere kant van Niederösterreich een waar avontuur voor je zintuigen tijdens een zonsopgang in de kloostertuin van Stift Klosterneuburg. Zoveel valt er te beleven op de korte route tussen Melk en Klosterneuburg.

Architectonische hoogtepunten in Oostenrijk

Meer informatie

Interessante bouwwerken

Looshaus am Kreuzberg
Payerbach an der Rax

Villa Wartholz
Reichenau an der Rax

Loisium Hotel
Langenlois

Kloster Und
Krems an der Donau

Gut Oberstockstall
Kirchberg am Wagram

Restaurant Wellen.Spiel 
Krems an der Donau

Weinzentrum Weritas Wagram
Kirchberg am Wagram

Schlosshotel Rosenau
Rosenau

Vakantieservice

Vraag het onze vakantieservice, experten in Oostenrijk!

tel.: 00800 400 200 00 (gratis nummer)

Brochures

Download en bestel brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden en bestellen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.