Please choose Language or Country
or

SalzburgerLand: architectonische hoogtepunten

Stad en land, architectuur en natuur. Niet alleen het historische Salzburg betovert, maar ook de sprookjesachtige omgeving van de barokke Mozartstad met moderne architectonische contrapunten maakt indruk.

In de kronkelige straatjes van de oude binnenstad van Salzburg, die tot Unesco-werelderfgoed werd uitgeroepen, is duidelijk de flair van een culturele wereldstad te voelen. Vooral in de Getreidegasse, want daar staat het geboortehuis van de beroemdste zoon van deze stad, Wolfgang Amadeus Mozart.

Kenmerkende onderdelen van de stad Salzburg zijn de vele 'Durchhäuser': oude doorsteekjes, waarmee je tussen de huizen door kunt lopen om een kortere route te nemen. Op die manier bereik je ook op je gemak de Salzburger Dom en de Domplatz. Hier vinden elk jaar in het kader van de Salzburger Festspiele opvoeringen plaats van 'Jedermann' van Hugo von Hofmannsthal – het maatschappelijke hoogtepunt van de culturele zomer. De stem die Jedermann roept, klinkt vanaf de vesting Hohensalzburg, die op de Mönchsberg majestueus hoog boven de stad uittorent. Deze vesting is de grootste volledig bewaard gebleven burcht van Midden-Europa. Ook het hedendaagse Museum der Moderne Mönchsberg, dat architectonisch volledig tegengesteld is aan de vesting, ligt hoog op de berg. Een blik op de Mönchsberg is dus voldoende om meteen de overal aanwezige symbiose tussen traditie en de moderne tijd te herkennen: aan de ene kant de burcht die getuigt van de middeleeuwse bouwgeschiedenis, aan de andere kant het museum als beeld van de moderne architectuur, met zijn duidelijke, sobere vormen.

Een droombestemming voor romantici

Vroeg of laat bereik je een van de sprookjesachtigste kastelen van Europa: Schloss Mirabell is met zijn schitterende marmeren zaal, een van de mooiste trouwzalen ter wereld, een droombestemming voor romantici. En op Schloss Leopoldskron werd dankzij de adembenemende ligging aan een klein meer zelfs een wereldberoemde musical gefilmd: een aantal scènes van 'The Sound of Music' werden hier gedraaid. Als je het kasteel bezocht, en de sfeer geproefd hebt, weet je waarom.

Gigantische 'vleugel' van staal en glas

Op slechts een paar honderd meter afstand van dit romantische toneel kom je in een heel andere wereld: het supermoderne en spectaculaire Hangar 7, een prestigeobject van 'Red Bull'-eigenaar Dietrich Mateschitz. De hangar is meer dan zomaar een plaats waar historische vliegtuigen en aanverwante voorwerpen tentoongesteld worden. Van buitenaf ziet hij eruit als een enorme vleugel, die er ondanks de bijna 1.200 ton staal en 380 ton speciaal glas dynamisch uitziet en vrijwel gewichtloos lijkt. Binnenin opent zich een indrukwekkend hemelgewelf. Hier komen techniek, kunst en amusement op een indrukwekkende manier samen.

Ook de omgeving van de stad is het ontdekken waard. Op een half uurtje rijden ligt de stad Hallein, die met haar dromerige straatjes, romantische hoekjes en liefdevol gerenoveerde gebouwen een waar juweel van middeleeuwse bouwkunst vormt. In het Keltenmuseum kom je alles te weten over de bijzondere geschiedenis van de zoutwinning.

Architectonische hoogtepunten in het berggebied

Ook te midden van het Salzburgse berggebied zijn heel wat architectonische parels te ontdekken: Grand Hotel de l’Europe in Bad Gastein behoorde tijdens de opening aan het begin van de 20e eeuw tot de grootste en modernste hotels van Oostenrijk-Hongarije en tot de weinige chique hotels van die tijd. Het gebouw ademt nog steeds de nostalgische charme van dat tijdperk. Het St. Martin Chalet Resort in de Lungau verspreidt daarentegen een heel andere sfeer: de knusse chalets werden met veel liefde voor detail gebouwd volgens de traditionele bouwwijze. Elk van deze prachtige houten huizen ligt in een eigen tuin, waar in de zomer groenten, fruit en kruiden groeien.

Vakantieservice

Vraag het onze vakantieservice, experten in Oostenrijk!

We beantwoorden uw vragen graag in het Duits of Engels!

Brochures

Download en bestel brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden en bestellen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.