Please choose Language or Country
or

Bals en dansevenementen

Van de pracht en praal tijdens het Operabal tot het statement van Life Ball – rond carnaval staan de wereldberoemde Oostenrijkse bals weer volop in de schijnwerpers.
Het woord `bal` komt van het Latijnse `ballara`, wat zoveel betekent als springen of huppen. En gesprongen en gehupt wordt er zeker in Oostenrijk. Bijna elke beroepsgroep en rang en stand uit de samenleving heeft zo zijn eigen bal. Zo is er het populaire Artsenbal in de Weense Hofburg, het bal van de Banketbakkers voor de zoetekauwen onder ons, het Politiebal en het bal voor de daklozen. Een ding hebben ze op z`n minst met elkaar gemeen: muziek en dans.

Het eerste grote balevenement is het traditiegetrouwe "Kaiserball" op 31 december in het unieke decor van de Hofburg. Na de ontvangst door het "keizerlijk paar", staan lakeien in voor de bediening. De 3000 gasten walsen er in opperbeste stemming van oud naar nieuw.

Het bal der bals blijft echter het Operabal in de Weense staatsopera. De opera wordt sinds 1935 jaarlijks, op de laatste donderdag van de carnavalsperiode, feestelijk aangekleed met duizenden rozen. Vele prominente gasten, afkomstig van over de hele wereld wagen hier een dansje op de piekfijn geboende parketvloer.

Een totaal ander thema, maar haast net zo bekend, is Life Ball in het Weense Rathaus. Europa’s grootste aids-benefiet event wordt sinds 1992 – en sinds 1993 in het Rathaus – door Gerald `Gery` Keszler georganiseerd en de opbrengst ervan komt volledig ten goede aan goede doelen. Mede dankzij opvallende verschijningen en vele VIP’s – zo waren Vivienne Westwood, Gianfranco Feré, Donatella Versace, Elton John en Sharon Stone in het verleden al eens van de partij - zorgen voor publiciteit in de hele wereld.

Van wereldberoemde bals naar een van de meest beroemde concerten ooit: het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Elk jaar op 1 januari speelt het orkest in de gouden zaal van het Musikverein de sterren van de hemel onder begeleidng van coryfeeën zoals Herbert von Karajan, Lorin Maazel, Claudio Abbado en, meest recent, Georges Prêtre.
Een kaart voor het concert bemachtigen, is echter geen eenvoudige zaak. Een jaar van tevoren dien je jezelf al in te schrijven op de website van de Wiener Philharmoniker, in de hoop dat jouw naam zal worden uitgeloot uit al die duizenden inschrijvingen.

Wie geen geluk heeft gehad met de verloting kan echter op het Johann Strauss bal toch nog wegdromen op de klanken van de wals. Walsen in de Kursalon ... Weenser kan haast niet.

Wie meer van kleinschalige of alternatieve evenementen houdt, hoeft zich in Oostenrijk ook echt niet te vervelen. Een volledig overzicht van de verschillende bals in Oostenrijk vind je op www.ballkalender.cc of www.ballkalender.com.

Video

Vakantieservice

Vraag het onze vakantieservice, experten in Oostenrijk!

tel.: 00800 400 200 00 (gratis nummer)

Brochures

Download en bestel brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden en bestellen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.