Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Antony Gormley: Horizon Fields

Het Kunsthaus Bregenz realiseert met de Britse kunstenaar Antony Gormley (geboren 1950) een uniek project in de bergen van Vorarlberg. Horizon Field is het eerste kunstproject van deze soort dat in het gebergte te zien zal zijn, en is tevens het tot nu toe grootste landschapsproject in Oostenrijk.

 © Bregenzerwald
Horizon Field bestaat uit 100 levensgrote afgietsels van een menselijk lichaam van massief gietijzer, verspreid over een gebied van 150 km², dat de gemeentes Mellau, Schoppernau, Schröcken, Warth, Mittelberg, Lech, Klösterle en Dalaas omvat. Het werk vormt een horizontale lijn op een hoogte van 2039 meter boven zeeniveau. De plaatsing op deze hoogte heeft geen speciale metaforische of thematische betekenis. Het is veeleer een goed toegankelijke hoogte, die tegelijkertijd ver buiten het leven van alledag ligt.

Voor de kunstenaar gaat het bij Horizon Field om de centrale vraag: “Welke rol speelt het project mensheid in de evolutie van het leven op deze planeet? De figuren creëren een gebied waarin actieve mensen met een heldere geest uitgenodigd worden ruimte en afstand binnen dit gebied van statische ijzeren figuren te meten. Skiërs en wandelaars worden onderdeel van dit gebied. De installatie erkent zo de diepe verbondenheid tussen het sociale en geologische terrein, tussen landschap en herinnering.“ 

De afstand tussen de verschillende figuren varieert afhankelijk van de topografie tussen de zestig meter en enkele kilometers. De beeldhouwwerken kijken in alle richtingen, maar nooit naar elkaar. Sommige figuren zijn via wandelroutes of skipistes bereikbaar. Andere figuren zullen vanuit bepaalde punten te zien, maar niet bereikbaar zijn. De figuren zijn geen voorstellingen (standbeelden) en ook geen symbolen, maar vertegenwoordigen een plaats, waar een mens ooit geweest is of geweest zou kunnen zijn.
Horizon Field spreekt de fysiek, de waarneming en het voorstellingsvermogen van iedereen aan, die binnentreedt in dit gebied van betrekkingen. Het werk zal in de loop van de twee jaar lange presentatie blootgesteld zijn aan natuurgeweld, verschillende lichtverhoudingen en de wisseling van de jaargetijden waardoor steeds weer nieuwe waarnemingen en indrukken mogelijk gemaakt worden.

Wandelen in Horizon Field
Op www.vorarlberg.travel/horizonfield geeft Vorarlberg Tourismus tips voor wandelroutes, waarop men Antony Gormleys Horizon Field in de bergwereld ontdekken kan en waar meer informatie over het project en de kunstenaar te vinden is.

Meer informatie:
Kunsthaus Bregenz
Vorarlberg Tourismus