Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Jugendstilgebouwen in Vorarlberg

In Vorarlberg werd de bouwkunst aan het begin van de 20ste eeuw geïnspireerd door de Zuid-Duitse architectuur. De toonaangevende architecten uit deze periode waren Mallaun, Dittrich en Kornberger. Deze 3 architecten gaven de steden in Vorarlberg vorm.

 © Stadtmarketing und Tourismus Feldkirch
Wie een stop maakt voor de elegante, met zwarte marmer beklede voorgevel van de Löwenapotheek in de Rathausstraße te Bregenz, staat voor een echt juweeltje van de Jugendstilarchitect Otto Mallaun. Naast de voorgevel zijn ook de commerciële gebouwen gebaseerd op de ontwerpen van deze architect uit Bregenz. Zijn creaties hebben het uitzonderlijke karakter van de Jugendstil in de architectuurgeschiedenis van Vorarlberg bepaald. De Jugendstil domineerde aan het begin van de 20ste eeuw in Vorarlberg doordat het zich focuste op de "Heimatstil". Dit is de Zuid-Duitse variant van de Jugendstil. Verder zijn ook talrijke gebouwen in Kennelbach, Dornbirn en Feldkirch het bewijs van deze trend.

Naast Mallaun lieten nog twee andere Oostenrijkse architecten tijdens de Jugenstilperiode hun architecturale handtekening na in Vorarlberg, namelijk Ernst Dittrich en Hanns Kornberger. Dittrich werd in1868 te Haida geboren en was na de eeuwwisseling de belangrijkste architect in Feldkirch. Hij ontwierp o. a. het Landesgericht Feldkirch en de Finanzlandesdirektion. Hanns Kornberger werd geboren in Stiermarken. Hij woonde tussen 1900 en 1915 in Dornbirn en werkte later in München . Voorbeelden van zjin werken zijn o. a. de villa's in de Grabenweg nr. 8 en de Schulgasse nr. 17 te Dornbirn en de villa in de Kaiser-Franz-Josef-Straße nr. 5 en het oude ziekenhuis te Hohenems.

Meer informatie vindt u op http://www.bregenz.travel/