Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Almabtrieb - een authentiek boerenfeest!

Geloei in de verte, rinkelende koebellen en versierde hoofdtooien; dat kan alleen de Almabtrieb zijn. In de herfst wordt namelijk het vee prachtig uitgedost met linten en bloemen terug naar de stal gebracht.

Almabtrieb in Tirol © Österreich Werbung / Mallaun
De Almabtrieb is een vast onderdeel van de boerentradities en wordt elk jaar feestelijk gevierd. De Almabtriebe vinden plaats vanaf half september en luiden de beëindiging van de tijd op de almweides in. Nu begint de winter-staltijd. Prachtig uitgedost, met bellen, bloemen, linten en spreukenbordjes keert het vee, geleid door de 'Moarkuh' terug naar de thuisstal. Om de beurt volgen koeien, kalfjes, stieren, jonge ossen en het kleinvee zoals schapen en geiten.

Hoe uitbundiger de tooi, des te uitgelatener zijn de aansluitende feesten. De Almabtrieb vormt namelijk altijd wel een aanleiding voor diverse feestelijkheden. Vanaf begin september tot en met begin oktober vinden er, vooral in de weekenden, overal in Oostenrijk vele Almabtriebe plaats. In de loop der tijd zijn er rondom dit gebruik ware volksfeesten ontstaan. De oorspronkelijke betekenis van dit feest is nog altijd duidelijk: het is de dank aan de Schepper, dat Hij het vee voor alle onheil behoed heeft.  
 

Ga je binnenkort naar Oostenrijk op vakantie en wil je weten of er in de buurt een Almabtrieb georganiseerd wordt? Kijk dan voor alle data op Almabtriebe 2013 en Almabtriebe Tirol 2013.