Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Spectaculaire uitzichtsplatformen

Adembenemende uitzichten in combinatie met bijzondere architectuur. Dat bieden de talrijke uitzichtsplatformen die de afgelopen jaren in de Oostenrijkse Alpen gebouwd zijn.

Uitzichtsplatform „5fingers“ Dachstein © Dachstein Eishöhlen GmbH

Toch best spannend wanneer je, staand op een glasbodem, 100 meter boven de afgrond zweeft en de diepte inkijkt. Op de Airwalk aan de Kölnbreinsperre in Karinthië op 1.933 m heb je een fantastisch uitzicht op Oostenrijks hoogste stuwdam. De in 2010 geopende attractie bevindt zich aan het eind van de Malta Hochalmstraße. Dit platform van metaal en glas hangt boven de stuwdam en zweeft boven de afgrond. In het midden kan men plaats nemen om eens goed van het uitzicht te genieten.

Ook de 5fingers op de Krippenstein in het Dachstein-massief is spectaculair. Dit platform ligt in de directe nabijheid van het bergstation van de Dachstein-Krippenstein-kabelbaan en is via een informatief leerpad gemakkelijk te bereiken. De constructie, die lijkt op een hand,  biedt een prachtig uitzicht op het UNESCO-wereldcultuurerfgoed Hallstatt en de Hallstätter See. Bovendien verrast elk afzonderlijk uitzichtsplatform door zijn unieke ontwerp. Zo is de bodem van een van de „5fingers“ van glas en is de bodem van een andere „vinger“ voorzien van een kijkgat. De „middelvinger“ daarentegen is niet toegankelijk voor het publiek – daarop bevindt zich een trampoline, die bij gelegenheid door basejumpers gebruikt wordt.

Boven de 5fingers, direct bij de top van de Krippenstein, ligt de niet minder spectaculaire Welterbespirale. De futuristische staalcontructie biedt een uniek uitzicht op het UNESCO-werelderfgoed Hallstatt – Dachstein/Salzkammergut.

Direct bij het bergstation van de Dachstein-Gletsjerbaan vind je de Dachstein Skywalk. Een op 2.700 meter hoogte liggend balkonachtig platform, dat boven de 250 meter verticaal hellende rotswand van de Hunerkogel uitsteekt.


Een compleet nieuw rijgevoel staat de gasten te wachten in de nieuwe Cabrio Gondel van de Dachsteinkabelbaan vanaf 18 mei 2013. Op het dak van de cabine nemen maximaal tien bezoekers plaats op een balkon dat het Dachsteinmassief van dichtbij laat verschijnen. Ook nieuw vanaf het voorjaar: een glazen gondel met nog meer uitzicht op de bergwereld. Videoschermen aan de binnenkant van beide cabines informeren de gasten over alle Dachsteinhighlights.
Meer info op www.derdachstein.at of www.steiermark.com

Wandel je in het landschap rondom de Hinterstoder, dan kom je een zeldzaam object tegen. Het uitzichtsplatform Stoderblick is met zijn rode stalen constructie in de wijde omtrek zichtbaar. Kijk je vanuit het vierkante frame op het voor je liggende panorama, dan deelt de kubus het landschap in vier sectoren en omlijst zo de blik op de toppen van het Tote Gebirge, de Warscheneckgruppe en het Stodertal.

Wie de wandeling over de 140 meter lange hangbrug aandurft, bereikt de top van de Stubnerkogel bij Gastein gelegen uitzichtsplatform Glocknerblick. Het ronde uitzichtsplateau bestaat uit staal en hout. De bodem van glas biedt vrij uitzicht op de afgrond.

Het "koraal" op de Steinplatte in Triassic Park Waidring in de buurt van St. Johann in Tirol is een elegante constructie, die aan koraal doet denken. Drie verschillende soorten vloeren zorgen hier voor de nodige spanning. Deze hoort tot de grootste begaanbare glasbodems van Europa.

Sölden in het Ötztal heeft met de zogenaamde BIG 3 op alle drie de bergen, allemaal boven de 3.000 meter hoog, uitzichtsplatformen gemaakt. De hoogste daarvan is het platform op de Schwarzer Schneid. Uit de Tiefenbachkogl steekt een 25 meter lange, vrij zwevend stalen uitzichtsplatform boven de afgrond. Het op meerdere dunne palen staande uitzichtsplatform op de Gaislachkogl biedt een uitzicht in het Ötztal en op de omliggende Alpenkammen.

Het panoramaplatform Top of Tyrol op de Stubaier Gletsjer maakt zijn naam waar, want hij bevindt zich op 3.210 meter hoogte. Je bereikt het uitzichtspunt met de panorama-gondel Schaufeljoch en vanaf het hoogstgelegen bergrestaurant van Oostenrijk, de Jochdohle, ben je binnen een paar stappen bij het platform. Het platform van staal en hout loopt in een rechte lijn over de hoge pieken van de bergkam. Vanaf daar kan je je blik laten dwalen over de Stubaier Alpen, de Dolomieten tot aan het Ortlermassief.

De op de top van de Wurmkogel op 3.080 m gelegen Top Mountain Star in Hochgurgl is wel de meest extravagante verschijning onder de panoramaplatformen. Duizenden Swarovski-kristallen, die aan de buitenkant aangebracht zijn, laten het gebouw in de zon glinsteren en fonkelen. Aan de binnenkant bevindt zich een panoramabar met een prachtig panorama over de Ötztaler Alpen.

De Adlerhorst in het Tiroolse Rofangebergte is een geheime tip. Het platform op de Gschöllkopf, dat gemaakt is naar het voorbeeld van een adelaarsnest, biedt fascinerende uitzichten over de bergen van de Rofan om de Achensee. Een ieder met stalen zenuwen, kan zich op 800 meter hoogte met de AirRofan Skyglider omhoog laten trekken om daarna met ongeveer 85 km/h weer naar beneden naar het bergstation te suizen.
 

Dachstein Welterbe, de belevenis- en wandelwereld op en in de berg in Obertraun, werd bestempeld als het innovatiefste toerismeproject van Oostenrijk. Het spectaculairste uitkijkplatform van de Alpen biedt adembenemende in- en uitzichten.

Met de kabelbaan bereik je de fascinerende grottenwereld van de Dachstein: De reuzenijsgrotten, de Koppenbrüllergrotten en de mammoetgrotten nodigen uit voor onvergetelijke grotbelevenissen.
Op uitgelezen zomeravonden wordt in de Parsifaldom van de reuzenijsgrotten met de concertreeks „Eisklang“ een unieke akoestische belevenis aangeboden. In een kristalheldere ruimte en voor vreemde ijsvormen kan je hier de klanken van de meest uiteenlopende stijlen beluisteren, van klassiek tot jazzimprovisatie en swingende blues en boogie. Internationale muzikanten, die gedeeltelijk in wereldberoemde orkesten geëngageerd zijn, veranderen de unieke ruimte met briljante klanken in een concertzaal, waarin je niet alleen door de verfrissende temperaturen kippenvel krijgt. 

Het spectaculairste uitzichtsplatform van de Alpen
Het hoogtepunt van de wandelwereld op het Krippenstein Plateau zijn de „5fingers“, die boven een afgrond van meer dan 400 meter zweven. Vijf verschillende steigers van elk vier op één meter zorgen voor adembenemende in- en uitzichten. Zo is een van de steigers volledig in glas, op een andere kunnen de bezoekers een eigen foto laten maken door een grote barokke kader met Hallstatt in de achtergrond. De „5fingers“ zijn tot middernacht verlicht en kunnen ook 's nachts van ver gezien worden. Maar ook de weg daarheen heeft heel wat bijzonders: De „WeltNATURerbe-Blick“ boven de Krippenstein Lodge geeft zicht op beide Dachsteingletsjers.

De "Welterbe-Spirale", het andere fascinerende uitzichtsplatform, biedt een sensationele blik op Koning Dachstein en de hele streek. In de buurt van de Krippensteintop op 2 100 m geplaatst, kan de belevenis vastgelegd worden met het fotopoint.

Meer informatie: Dachstein Tourismus AG Winkl 34 4831 Obertraun am Hallstättersee
www.dachstein-salzkammergut.com