Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Wandeltochten in Wenen

Met het geluid van spetterend water in de oren wandelen bezoekers door de recreatiegebieden van de Oostenrijkse hoofdstad: van de onderste Alten Donau bij het U1-station tot aan het Nationaalpark Donauauen stroomt de eerste Wiener Wasserweg.

 © Wien Tourismus/Popp-Hackner
De 17 kilometer lange rondwandelweg kan ook met 7,5 kilometer afgekort worden. Je draait bij de Kaisermühlenspitz om en eindigt de tocht aan de Kagranerbrug. Dankzij het identieke waterweglogo kan je de weg gemakkelijk volgen.

Informatieborden vertellen je meer over de geschiedenis en de betekenis van de Alten Donau en het nationale park Donauauen, maar ook over de bewoners van Wenen en dieren en planten in het vochtige gebied. Om de flora en fauna terug te halen, die door de bouw van waterregulatie hun levensruimte verloren hadden, zijn er de laatste jaren uitgebreide rietzones en een uitgekiend watermanagement ingevoerd. En met succes: tegenwoordig zwemmen er in de stroom van de Alten Donau weer 19 vissoorten. Naast de snoekbaars en meerval laten ook de Oxyeleotris marmorata, de alver en de kolblei zich bewonderen. Boven het water leven verschillende libellensoorten, maar ook kikkers en bevers. Bedreigde plantensoorten konden weer succesvol gehuisvest worden, waaronder onder meer de lis, plomp en het pijlkruid. Zelfs de wateraloë, een in Oostenrijk met uitsterven bedreigde waterplant, heeft in de Alten Donau weer een thuis gevonden.

De route kan ook per fiets ontdekt worden.

Wandelen in en rondom Wenen