Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Zwemmen en baden in rivieren

In Oostenrijk vind je een groot aantal beken en rivieren, die tot de mooiste wateren van Europa behoren. En in de meesten daarvan kan je ook nog eens heerlijk zwemmen en baden.

Zwemmen in de Ybbs bij Waidhofen

Zwemmen in de Donau
Enkele van de oudste (rivier)zwemgelegenheden bevinden zich langs de Donau. Hier vind je opvallend mooie plekken met ongerepte zand- of kiezelstranden: de oevergebieden van de Donau in de Wachau, 
’Badeplatz Ardagger’ met zijn steengruiseilanden of Aggsbach-Dorf resp. Schönbühel , waar het zwemmen en baden ook met een boottocht kan worden gecombineerd. Daar is bovendien iets merkwaardigs te zien, want door een tegenstroom stroomt de Donau er bergopwaarts.

Ondiep oeverwater en geringe stroming bieden de Donaugebieden bij
Weißenkirchen en bij Greifenstein, maar ook daar waar de Pielach in de Donau uitmondt bij Melk, aan de zuidelijke oever van de Donau, met haar zachte zandbanken. Wie daarnaast de sfeer van het begin van de 20e eeuw wil ervaren, moet naar het ’Strombad Kritzendorf’ gaan, waar men al vanaf 1903 zomerse verfrissing zoekt. Het ‘Strombad’ – dat ooit bekend stond als de ‘Rivièra van de Donau’ – is tegenwoordig gratis toegankelijk. Ten oosten van Wenen nodigt de Lobau met haar ongerepte bossen en talrijke kleine baaien uit tot een ontspannen zomerdag.

Natuurmonument ‘Erlaufschlucht’ in Niederösterreich
Het
natuurmonument ‘Erlaufschlucht’ , een 7 km lange bergkloof in Niederösterreich langs de Erlauf met schitterende zandstranden, grotten en zwembaaien is onlangs toegankelijk gemaakt. Minder avontuurlijk te bereiken, is de ongerepte zwemgelegenheid in de Erlauf in de gemeente Purgstall, waar ook de ‘Erlaufschlucht’ begint. Het oude badcomplex langs één van de oudste, onvervalste rivieren van Europa is aan een nieuw leven begonnen en nodigt uit tot afkoeling bij een verkwikkende 16 - 17 graden.

Bergkloven in Salzburg
In de deelstaat Salzburg bieden de volgende rivieren zich als badgelegenheid aan: de Königsseeache in Hallein-Rif, de Taugl,
de Lammer en het ‘Almbach-Felsenbad’ bij Faistenau, dat in de zogenaamde ‘Strubklamm’ is ingebed. De ‘Strubklamm’ is een ravijn die door erosie ontstaan is en enkele kilometers lang is. In de loop der jaren hebben ijs, water en keien hun werk gedaan, waardoor fantastische, natuurlijke kuipen, kammen en geulen zijn gevormd.

Waterrijk Karinthië
"Waar bergen zijn, daar is ook water", zegt men in
Karinthië . Zwemmen kan daar in de Gail, een bijrivier van de Drau. Bijvoorbeeld ter hoogte van het ‘Kraftwerk Schütt’ of bij Kirchbach, waar de ‘speelplaats van de natuur’ Gailfluss met vruchten en bessen uitnodigt tot snoepen of barbecueën.

Natuurlijke zwemplekken in Vorarlberg en Tirol
De natuurlijke zwemplekken van Vorarlberg bevinden zich in het gebied van de Rijndelta, de Alte Rhein in
Hohenems-Altach en in het gebied van de Bregenzer Ache bij Alberschwende. Ook het Waldbad aan de Enz in Dornbirn en het openluchtzwembad Felsenau in Feldkirch zijn geschikte zwemplekken. In Tirol, bij Kramsach, biedt de Brandenberger Ache met haar betoverende ravijnen zich aan. Je kan er zwemmen en kanoën.

Zwemmen in Steiermark
Wie de voorkeur geeft aan het groen van de deelstaat Steiermark met haar dichtbegroeide bossen, kan zich vermaken in Sulmbad “Zur Steinernen Wehr”, het oudste rivierbad in Steiermark.