Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Schloss Hof
Bijzondere tips van de redactie

Schloss Hof, ten oosten van Wenen, diende als zomerpaleis van prins Eugen en behoort tot een van de mooiste barokcomplexen ter wereld. In 2002 werd het slot weer tot leven gewekt.

Barokke pronktuin bij Schloss Hof © Lois Lammerhuber
Ten tijde van de kunstzinnige prins, die het 'Marchfeldschloss' in 1725 / 1726 liet uitbreiden tot een groot barok complex, maar ook onder de latere eigenares keizerin Maria Theresia, stond het slot tot in de verre omtrek bekend om de exorbitante feesten die er gegeven werden voor het Weense hof. Helaas raakte het slot vanaf de 18e eeuw steeds meer in de vergetelheid.

Met veel geld en toewijding werd gedurende de afgelopen jaren het gehele complex en het daarnaast gelegen 'Meierhof' (een soort zelfvoorzienende boerderij) gerestaureerd en gereconstrueerd. Ook de volledig verloren gegane 16 ha grote tuin werd op basis van historische schilderijen en etsen weer tot leven gebracht. De barokke siertuin, met enorme terrassen, fonteinen, watervallen en doolhoven stond al in 130 bekend als een van de mooiste parken van de Donaumonarchie. Vandaag de dag zijn zowel de tuinen als het slot weer in volle glorie te bezichtigen. Zelfs de lievelingsdieren van de barokke samenleving, zoals witte ezels en brilschapen zijn er te bewonderen - je kan ze zelfs aaien! Gekostumeerde zomerfeesten en seizoensmarkten maken de barokke ervaring helemaal compleet.

schlosshof.at