Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Klimaat

Oostenrijk heeft een gematigd Middeneuropees klimaat en kent verschillende weertypes. Temperatuur en neerslag zijn dus sterk afhankelijk van de ligging en hoogte van bepaalde gebieden.

Een gletsjer in Oostenrijk

Je kunt het klimaat in Oostenrijk grofweg in 3 verschillende types opdelen:

In het Oosten is er het pannonische landklimaat: de zomers zijn er vaak heet, de herfst is er droog en de winters zijn er koud.

karte oesterreich niederlaendisch

In de Alpenregio's heerst een hooggebergteklimaat; de zomers zijn er eerder kort en fris, terwijl de winters lang en sneeuwrijk zijn. In de Alpendalen, zoals bijvoorbeeld in het obere Inntal, heerst er een milder klimaat met minder neerslag.

karte oesterreich niederlaendisch

oesterreich karte niederlaendisch

In de rest van het land heerst een overgangsklimaat, met voornamelijk een zeeklimaat in het westen en een landklimaat in het zuid-oosten. Zo kun je in in Karinthië en gedeeltelijk in Stiermarken vaak van heerlijke temperaturen genieten!

Bij tochten in het hooggebergte dient men eerst inlichtingen over de weersverwachtingen in te winnen. Sla waarschuwingen van de plaatselijke bevolking niet zomaar in de wind! Warme kleding en het meenemen van noodproviand is absoluut nodig.