Please choose Language or Country
or

Vignet, tol & Go-Box

Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, S1 & B302) dien je in het bezit te zijn van een geldig Autobahn-vignet. Op diverse wegen dient er tevens tol te worden betaald.

Vignet
Op de website van de VAB, en in de verschillende Jetaircenters kun je nog voor vertrek je vignet kopen. Wie al op pad is, kan aan de Oostenrijkse grens zijn vignet kopen. Ook kun je bij sigarenwinkels, tankstations en bij de automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ terecht. Tevens zijn bij een aantal benzinestations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk vignetten te koop.

Plaatsing van het vignet
Het vignet dient vooral goed zichtbaar te worden aangebracht op de binnenzijde van de voorruit. Dit kan aan de linker-of rechterkant of achter de binnenspiegel. Motoren dienen het vignet op een goed zichtbare plek op een vast onderdeel van de motor te plakken. Klik hier voor meer informatie over het bevestigen van het vignet.

Er zijn 3 verschillende vignetten verkrijgbaar (laatste update december 2014):

Jaarvignet:
Auto: € 84,40
Motor: € 33,60

2-maanden vignet:
Auto: € 25,30
Motor: € 12,70

10-dagen vignet:
Auto: € 8,70
Motor: € 5,00
(Door deze voertuigen getrokken aanhangers/caravans hoeven geen vignet)
 

Let op! De vignetplicht geldt ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Süd. Lange tijd is op dit traject niet gecontroleerd op het bezit van een vignet bij voertuigen tot 3500 kg. Vanaf 1 december 2013 eindigt deze 'tolerantieregel' en zal ook op dit traject weer gewoon gecontroleerd worden. Wie hier geen vignet gebruikt, riskeert een boete van minstens € 120.

Indien het vignet niet op de juiste manier is aangebracht, kan dat leiden tot een boete van max. € 120,-. Bij misbruik van het vignet kan dit bedrag oplopen tot max. € 240,-. Wordt er niet voldaan aan de vereiste bedragen, dan kan de boete van € 300,- tot € 3.000,- oplopen.

Tolwegen
Naast het vignet dient er op de volgende tolwegen nog extra tol betaald te worden: Arlberg-Straßentunnel (gesloten t/m 14 november 2015, omrijden via de Arlbergpass) via de, Brenner-Autobahn, Dachsteinstraße, Felbertauernstraße, Gerlos Alpenstraße, Großglockner-Hochalpen-Straße, Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße, Pyhrn-Autobahn (Gleinalmtunnel), Pyhrn-Autobahn (Bosrucktunnel), Silvretta Hochalpenstraße, Tauern-Autobahn, Timmelsjoch-Hochalpenstraße, Villacher Alpenstraße – Dobratsch, Karawankentunnel. Een overzichtskaart vind je hier.

Let op! Arlberg-Straßentunel gesloten!
Tot en met 14 november 2015 is de Arlberg-Straßentunnel gesloten. Er kan via de Arlbergpass omgereden worden. Vrachtwagens, campers en auto's met een aanhanger of caravan niet zwaarder dan 750 kg mogen via de pas reizen. Indien zwaarder dan 750 kg dan moet er tussen zaterdag 09.00 uur en zondag 22.00 uur en op feestdagen van 09.00 t/m 22.00 uur via Duitsland over de Fernpass of via Zwitserland omgereden worden.
Meer informatie over de regels en uitwijkmogelijkheden vind je op: www.asfinag.at/arlbergtunnel

Korridorvignette vanaf 4 juli 2013 afgeschaft
Voor de A14 Rheintal Autobahn in Vorarlberg een extra vignet, de „Korridorvignette“ aangeboden. Deze geldt uitsluitend voor het ca. 23 km lange stuk („Korridor“) van de A14 Rheintal/Walgau Autobahn in de deelstaat Vorarlberg tussen de Duitse staastgrens en Hohenems (Afrit 23 – nabij de grensovergang naar Zwitserland). Het is een tijdelijk vignet (t/m 3 juli 2013) dat weer verdwijnt wanneer de Pfändertunnel weer in zijn geheel (2 buizen) geopend is.

Voor voertuigen/aanhangers boven de 3500 kg:
Alle rijtuigen boven de 3,5 t gaan tol betalen d.m.v. kilometertelling via een GO-Box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens.

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.