Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Vignet, tol & Go-Box

Voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en verschillende autowegen (S-wegen, S1 & B302) dien je in het bezit te zijn van een geldig Autobahn-vignet. Op diverse wegen dient er tevens tol te worden betaald.

Brenner Autosnelweg in Tirol

Vignet
Op de website van de VAB, en in de verschillende Jetaircenters kun je nog voor vertrek je vignet kopen. Wie al op pad is, kan aan de Oostenrijkse grens zijn vignet kopen. Ook kun je bij sigarenwinkels, tankstations en bij de automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ terecht. Tevens zijn bij een aantal benzinestations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk vignetten te koop.

Plaatsing van het vignet
Het vignet dient vooral goed zichtbaar te worden aangebracht op de binnenzijde van de voorruit. Dit kan aan de linker-of rechterkant of achter de binnenspiegel. Motoren dienen het vignet op een goed zichtbare plek op een vast onderdeel van de motor te plakken. Klik hier voor meer informatie over het bevestigen van het vignet.

Er zijn 3 verschillende vignetten verkrijgbaar (laatste update december 2014):

Jaarvignet:
Auto: € 84,40
Motor: € 33,60

2-maanden vignet:
Auto: € 25,30
Motor: € 12,70

10-dagen vignet:
Auto: € 8,70
Motor: € 5,00
(Door deze voertuigen getrokken aanhangers/caravans hoeven geen vignet)
 

Let op! De vignetplicht geldt ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Süd. Lange tijd is op dit traject niet gecontroleerd op het bezit van een vignet bij voertuigen tot 3500 kg. Vanaf 1 december 2013 eindigt deze 'tolerantieregel' en zal ook op dit traject weer gewoon gecontroleerd worden. Wie hier geen vignet gebruikt, riskeert een boete van minstens € 120.

Indien het vignet niet op de juiste manier is aangebracht, kan dat leiden tot een boete van max. € 120,-. Bij misbruik van het vignet kan dit bedrag oplopen tot max. € 240,-. Wordt er niet voldaan aan de vereiste bedragen, dan kan de boete van € 300,- tot € 3.000,- oplopen.

Naast het vignet dient er op de volgende tolwegen nog extra tol betaald te worden: Arlberg-Straßentunnel, Brenner-Autobahn, Dachsteinstraße, Felbertauernstraße, Gerlos Alpenstraße, Großglockner-Hochalpen-Straße, Maltatal-Hochalmstraße, Nockalmstraße, Pyhrn-Autobahn (Gleinalmtunnel), Pyhrn-Autobahn (Bosrucktunnel), Silvretta Hochalpenstraße, Tauern-Autobahn, Timmelsjoch-Hochalpenstraße, Villacher Alpenstraße – Dobratsch, Karawankentunnel.

Vanaf 4 juli 2013 geen 'Korridorvignette' meer!

De 'Korridorvignette' werd in 2008 ingevoerd voor voertuigen tot 3,5 ton die op de A14 Rheintal Autobahn in Vorarlberg wilden rijden. Dat vignet geldt uitsluitend voor het ca. 23 km lange stuk ('Korridor') van de A14 Rheintal/Walgau Autobahn in de deelstaat Vorarlberg tussen de Duitse staastgrens en Hohenems (Afrit 23 – nabij de grensovergang naar Zwitserland). Vanaf 4 juli 2013 is de Pfändertunnel echter weer geopend en moeten alle voertuigen tot 3,5 ton ook op dit stuk van de autosnelwegen over een geldig Oostenrijks wegenvignet (10 dagen, 2 maand of 1 jaar) beschikken. Reizigers die over het 'Korridorvignet' beschikken, kunnen dat dus nog gebruiken tot en met 3 juli, daarna moeten ook zij een officieel wegenvignet aankopen.

Voor voertuigen/aanhangers boven de 3 500 kg:
Alle rijtuigen boven de 3,5 ton hoeven geen wegenvignet te kopen. Zij betalen tol door middel van kilometertelling met een GO-Box. Die box moet bevestigd worden voor het betreden van de Oostenrijkse snelwegen. Je kunt ze krijgen bij diverse tankstations aan de grens.

Meer info vind je op www.go-maut.at en www.asfinag.at