Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Winterwandelen in Oostenrijk

Tijdens een wandeling door het Oostenrijkse winterlandschap hoor je de verse sneeuw onder je eigen voeten kraken en geniet je van de frisse lucht. Voor een gezellige pauze zijn er de gasthuizen en snackbars langs de wandelwegen.

 © TVB Ramsau am Dachstein

Winterwandelen in de natuurparken in het Burgenland

Een wandeling aan het meer, in het Nationaal park Neusiedler See-Seewinkel of in een van de zes natuurparken in het Burgenland, kan in de winter vrijwel een mystieke belevenis worden. De ijsschotsen aan de Neusiedler See, die zich metershoog opstapelen zoals pakijs en in rare vormen bevriezen, bieden een fascinerende blik.

Dat er ook in de winterse natuur veel te ontdekken valt, beleef je tijdens excursies in het Nationaal park Neusiedler See-Seewinkel: Tot 48.000 ganzen overwinteren in de streek en de "ganzentrek" - de vlucht van duizenden ganzen in wigvorm - is een indrukwekkend natuurschouwspel. Het uitgangspunt van de wandelingen is het informatiecentrum van het Nationaal park in Illmitz.
www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at
www.naturparke.at

Lackenhof am Ötscher/Niederösterreich:
Een heel bijzondere belevenis is een wandeling door het besneeuwde landschap met de "Ötscherlamas". De liefdevolle dieren zijn aanstekelijk met hun rust en zorgen gegarandeerd voor onvergetelijke momenten.
www.oetscherlamas.at

Oberösterreich

Oberösterreich biedt in alle regio's de mogelijkheid de winter te voet te ontdekken. Meer info vind je hier.

Filzmoos/SalzburgerLand:
50 km geruimde winterwandelwegen brengen je door besneeuwde bossen, langs imposante uitzichten, almen en snackbars, een gasthuis of een hotel. Bijzonder indrukwekkend is de 12 km lange Höhenwanderweg op 1.600 m bij de "Rossbrand", die gemakkelijk met de Papagenobahn bereikbaar is.
www.filzmoos.at

Forstau/SalzburgerLand:
Meer dan 20 km geruimde winterwandelwegen worden dagelijks geprepareerd en brengen je langs besneeuwde bossen, de Forstau-Winkl en naar de Fageralm. Een van de mooiste - want er zijn talrijke uitzichtsplaatsen op Forstau - is de Auwaldweg. Een indrukwekkend winterschouwspel biedt de romantische  Bachweg, die tot 22.30 uur verlicht wordt.
www.forstau.at

Raurisertal/SalzburgerLand:
Het 30 km lange Raurisertal in het Nationaal park Hohe Tauern is door zijn oorsprong en zijn landschappelijke schoonheid ook ideaal voor natuurreizigers die niet skiën. In de winter zijn er 35 km geprepareerde wegen te ontdekken.
www.raurisertal.at

Ramsau/Steiermark:
Ongeveer 70 kilometer bewegwijzerde en geprepareerde winterwandelwegen gaan langs het Ramsauer Hochplateau over weiden en door diepbesneeuwde bossen naar boven in de almregio, die een wondermooi uitzicht biedt op Schladming, rond om Sattel-, Rittis- of Kulmberg.
www.ramsau.com

Nationaal park Gesäuse/Steiermark:
Voor natuurliefhebbers valt er tijdens een winterwandeling door het Nationaal park Gesäuse veel te ontdekken: hier een vluchtend hert, daar een spoor van een roodvos; daar een den vol sneeuw, daar de scherpe ijspegels aan de rotswand.
www.gesaeuse.at

Vakantieregio Kufstein/Tirol:
Winterwandelwegen met rustige bosroutes en idyllische meertochten, maar ook routes over weiden en bergtochten wachten op de winterwandelaars, Nordic-Walkers en lopers in de vakantieregio Kufstein.
www.kufstein.com

Zonneplateau Mieming & Tirol Mitte/Tirol:
Het zonneplateau Mieming & Tirol Mitte met zijn 80 km winterwandelwegen is een oase voor ontspannende winterwandelingen. Het beste ontdek je de bijzonderheden van de regio tijdens een geleide genotswandeling door het besneeuwde landschap.
www.sonnenplateau.com

Tannheimertal/Tirol:
Langs 70 km geruimde wegen trekken wandelaars door het besneeuwde sprookjeslandschap van het Tannheimer Tal. De ongeveer 1,5 km lange, overwegend vlakke route van de nieuwe Höhen-Wanderweg wordt dagelijks geprepareerd en brengt je van aan het bergstation Neunerköpfl naar de bergwereld van Tannheim.
www.tannheimertal.com

Olympiaregion Seefeld/Tirol:
Olympiaregion Seefeld is ook in de winter een waar wandelparadijs. 142 km geruimde en gestrooide wandelwegen, ingebed in een wondermooi sneeuwlandschap, staan ter beschikking.
www.seefeld.com

Achensee/Tirol:
Meer dan 150 kilometer geruimde winterwandelwegen omsluiten het besneeuwde landschap rondom de Achensee. De highlights voor genotswandelaars zijn zeker de zachtklimmende Karwendeldalen, die je vanuit Pertisau bereikt.
achensee.info

Silberregion Karwendel/Tirol:
Langs de geruimde wandelwegen kan je urenlang langs de Inns wandelen. Tijd genoeg om de gigantische bergcoulissen en de sneeuwkristallen op de takken te bekijken, ijspegels te bewonderen en je eigen rithme te volgen.
www.silberregion-karwendel.com

Kaunertal/Tirol:
Een winterwandeling in de sneeuw is het ideale compromis voor de hele familie. In de hele regio staan goedgeruimde winterwandelwegen in een uniek winterlandschap ter beschikking.
www.kaunertal.com

Vorarlberg:
Genieten van de stilte in de winterse natuur en nieuwe energie opdoen: winterwandelen en langlaufen is gezond en je kan er volop van genieten. Speciaal aangelegde wandelwegen met mogelijkheden tot pauze waar je kan opwarmen vind je in alle regio's van Vorarlberg.
Winterwandern in Vorarlberg

Ongeveer 290 km wandel- en sneeuwschoenwandelroutes lopen door Montafon. Alleen in Bartholomäberg omvat het wandelnetwerk 60 kilometer, daarbij komen 100 kilometer bewegwijzerde routes voor sneeuwschoenwandelaars. Bijzondere bergbelevenissen voor echt voetgangers zijn de geleide fakkelwandelingen en de voetgangersafari.

In het Bregenzerwald leiden 200 km wandelwegen je naar uitgelezen mooie plaatsen. Bij de nachtelijke familiesneeuwschoenwandeltocht leidt Markus Moosbrugger de deelnemers langs gemarkeerde en geprepareerde wandelwegen. De twee uur durende wandeling is speciaal voor gezinnen samengesteld (minimale leeftijd is 8 jaar) en eenvoudig af te leggen. Verzamelpunt is aan het dalstation van de Diedamskopf bergbanen, waar de tocht ook eindigt. Tijdens het winterseizoen van midden december tot begin april elke donderdag van 17 tot 19 uur.

50 kilometer geprepareerde en gespoorde winterwandelwegen telt het Kleinwalsertal.Een bijzondere tip is de drie of vijf km lange (naar keuze) "Belevenis in de sneeuwduinen"-rondwandelweg aan het hoogplateau Gottesacker op 2.000 meter hoogte. Uitgangspunt is het bergstation van de Ifenlift. In een lus loopt de weg door hoge sneeuwduinen en hij biedt zalige uitzichten over het dal.

Rondom Lech Zürs am Arlberg loopt een 40 km lang winterwegennetwerk. Voor een pauze zijn er zonneterrassen, hutten en talrijke eetplaatsen langs de weg.

Het Brandnertal, Bludenz und Klostertal telt 150 km samenhangende bewegwijzerde winterwandel- en sneeuwschoenwandelwegen. Op het 1.250 m hoge plateau Tschengla in het Brandnertal, op de 1.400 m hoge Muttersberg bij Bludenz en op de Sonnenkopf in het Klostertal, overal zijn er prachtige uitzichten. De 7 km lange wandeling van de Sonnenkopf tot de Muttjöchle (2.074 m) en naar het panorama­restaurant Muttjöchle is zeer geliefd. Elke woensdag vinden er geleide wandelingen plaats. In het Brandnertal worden wekelijks geleide sneeuwschoenwandeltochten (halve dagen of dagtochten) en ook vollemaanwandelingen aangeboden.

In het Biosphärenpark Großes Walsertal kan je kiezen uit 60 km winterwandelwegen en sneeuwschoenroutes. Gasten van bedrijven die lid zijn van BERGaktiv kunnen gratis deelnemen aan geleide sneeuwschoenwandelingen. Liften en bussen zijn wel te betalen.

In de regio Bodensee-Vorarlberg vinden winterwandelaars een ruim aanbod aan wegen langs de oever van de Bodensee en op de uitzichtsbergen. Het winterwandelnetwerk op de Pfänder (de huisberg van Bregenz) is heel uitgebreid en bereikbaar vanuit Bregenz let de lift. Bijzonde rmooi zijn de uitzichten over de Bodensee. Ook op de Karren (huisberg van Dornbirn) is er een kabelbaan. Aan het bergstation starten meerdere wandelwegen.

Interaktief winterwandelen met de wandelkaarten die precieze informatie geven over de winterwandelwegen. Op www.vorarlberg.travel/wandertouren vind je exacte landkaarten en details over je favoriete weg.


Winterwandelen in de natuurlijke, romantische omgeving van het Lesachtal/Karinthië:

Ontspanning en rust in de milieuvriendelijkste winterbergwereld van Europa, het Lesachtal. Ingebed tussen de karnische Alpen in het zuiden en de Lienzer Dolomiten in het noorden geldt het Lesachtal dankzij de ongerepte natuur en het prachtige landschap als de meest romantische winterbestemming van de Alpen.

Weg van de massa en de drukte biedt het dal de perfecte combinatie van belevenis, natuur en rust.
www.lesachtal.com

Winterwandern im Nationalpark Hohe Tauern in Mallnitz/Karinthië

In de romantische hoogtedalen van Mallnitz vinden winterwandelaars brede en goedgeruimde wegen in hoogteniveaus tussen 1 200 en 1 300 meter. Het natuurjuweel Stappitzer See, de bevroren watervallen in Seebachtal en Tauerntal en de diepbesneeuwde winterse bossen zijn slechts enkele hoogtepunten langs de weg.
http://www.nationalpark-hohetauern.at

Winterwandelen in de regio Klopeiner See/Zuid-Karinthië

Met winterwandelwegen rond om de talrijke meren, door de Trögerner Klamm, op de Hemmaberg en in de Rosaliengrot staat het zonnige zuiden van Oostenrijk voor alle vakantiewensen open.
www.klopeinersee.at