Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Wat valt er allemaal te beleven naast te piste?

Even geen zin om je op de piste te begeven? Of wil je gewoon even iets anders doen? Onze tip: geniet tijdens talrijke activiteiten naast de piste van het winterse witte landschap. Ga wandelen, sneeuwschoenwandelen, rodelen of toerskiën en doe nieuwe energie op voor de volgende dag.

Kristallhütte Hochzillertal - Kaltenbach, Tirol / Oostenrijk © Österreich Werbung/Wolfgang Zajc
Sneeuwschoenwandelen
Ver weg van de pistes of wegen ontdek je gebieden die voor de meeste toeristen verborgen terrein zijn gebleven. Geniet van de stilte, de prachtige gletsjer-panorama’s, hoor dieren ritselen in het bos en kom zo even helemaal tot rust in de natuur. Een echte aanrader is het speciale wandelen-op-sneeuwschoenen-traject in het Raurisertal in Salzburgerland. Hier kan je, voordat je het woud in loopt, het indrukwekkende bergpanorama even rustig op je laten inwerken. Na ongeveer 3 uur stappen kan je even bijkomen in een van de twee gezellige hutten, in Alpengasthof Ammererhof of in het Naturfreundehaus.

Toerskiën
Ontspan tijdens het toerskiën en geniet van de natuur. Toerskiën is eigenlijk een combinatie van bergwandelen en bergklimmen. Er worden vellen onder de ski’s aangebracht die voor meer grip tijdens het klimmen zorgen. Vervolgens wordt er normaal naar beneden geskied. Wanneer men nog geen doorgewinterde prof is, is het verstandig om samen met een ervaren gids op pad te gaan. Omdat je je ook hier buiten de geprepareerde pisten begeeft, bestaat er gevaar voor lawines. Een lawinepiep, schep, lawinesonde en een EHBO set mogen dan ook niet ontbreken tijdens de tocht. Een `lawine-airbag` maakt de veiligheidsuitrusting compleet. Onervaren liefhebbers kunnen deelnemen aan een van de vele cursussen voor beginners die ondertussen al in vele skigebieden georganiseerd worden. Zo organiseert hotel Faschina in Bludenz een speciale begeleide toerskiweek.

Iglo's bouwen en huskytochten
Niet alleen het sneeuwschoenwandelen, maar ook het iglobouwen en tochten met een hondenslee hebben de Oostenrijkers van de Eskimo’s afgekeken. Doe mee aan een heus iglo-seminar in Ebensee of help een iglo bouwen in Hohe Tauern, Salzburgerland. Ook in Sölden kan je een speciale iglo-workshop volgen of ‘gewoon’ in een iglo overnachten. Tenslotte ligt de temperatuur in een iglo, zelfs bij extreme koude temperaturen buiten, hoger dan het vriespunt en ook slaapzak en kledij blijven droog. Een andere wintertip is het maken van een sleerit getrokken door honden. Tijdens een workshop kom je van alles over husky`s te weten en leer je waar je zoal op moet letten tijdens een sleerit. De opgedane kennis kan je daarna meteen zelf in de praktijk brengen! Husky-Time biedt workshops aan in Etlas (Arbesbach) in het Waldviertel. Daar zijn ook kinderen en gehandicapten aan het goede adres. Liever een sleerit met paarden? Ook dat kan! Geniet van het sneeuwlandschap onder een warm wollen dekentje – of kruip dicht tegen je geliefde aan. Romantischer kan het niet!

Rodelen
Tenslotte kan je je natuurlijk ook nog altijd amuseren tijdens het rodelen, een echte Oostenrijkse klassieker. In Hirschenkogel am Semmering` kan je ook `s nachts terecht: gedurende de 3 kilometer lange rit wordt er de legende van tovenaar Siebenstein en de boze draak Feuerzahn verteld, waarbij sprookjesachtige bouwwerken en speciale licht- en geluidseffecten voor een magische sfeer zorgen. Bij de Wildkogel in Salzburg kan je `s nachts genieten van een 14 kilometer lange verlichte rodelbaan. Net zoals vroeger erop uit trekken met een zaklamp en een slee kan natuurlijk ook nog steeds. Maak een gezellige sleetocht en herontdek de schoonheid van de natuur in Oostenrijk.