Navigatie Inhoud Activiteiten in Oostenrijk

Peter Mathis - Fotograaf

Peter Mathis © Gudrun Fenkart
Naam: Peter Mathis

Beroep: fotograaf

Regio: Vorarlberg

Citaat: In het voorjaar maak ik een sportieve skitocht in Silvretta met leuke afdalingen en 's middags geniek ik van een goed aspergegerecht in een restaurant. In de middag wandel ik langs Schleihenloch naar de monding van de Rijn en 's avonds woon ik een kleinkunstoptreden bij.

Korte beschrijving

In Vorarlberg inspireert mij:
De verscheidenheid aan landschappen. In een straal van ongeveer 100 km kan ik heel wat verschillende landschappen bewonderen, van meren tot de Silvrettabergen met hun gletsjers en 3000ers.

Daartussen of in de valleien is architectuur in alle stijlen te zien: van hout, beton en glas tot staalconstructies. De duurzame architectuur is baanbrekend, modern, divers, stijlbepalend, aangepast aan het landschap of gewoon mooi.

In het Rijndal en de Walgau strekken stedelijke zones zich uit en wordt alles aan cultuur aangeboden dat je maar kan bedenken. Kleinkunstpodia, amateurtheater, cabaret, een grote variëteit aan muziekstijlen en gereputeerde klassieke dans- en muziekfestivals, zoals de Bregenzer Frühling Schubertiade, de Bregenzer Festspiele en tentoonstellingen van internationale kunstenaars in de KUB.
 
In het voorjaar maak ik een sportieve skitocht in Silvretta met leuke afdalingen en 's middags geniek ik van een goed aspergegerecht in een restaurant. In de middag wandel ik langs Schleihenloch naar de monding van de Rijn en 's avonds woon ik een kleinkunstoptreden bij.
 
Mijn favoriete activiteit in de bergen:
Mij uitleven op de mountainbike. Ik heb geen auto nodig en kan thuis meteen mijn mountainbiketocht starten. Een korte of lange rit hangt af van de tijd, de zin en de stemming. Eens naar hier of naar daar fietsen, wat uitrusten in een berghut of in een bergrestaurant en daarna voorzichtig het dal terug induiken naar huis.

Iets wat ik altijd graag doe:
Eerst met de trein naar Rankweil. Van daaruit richting het Landeskrankenhaus Rankweil en dan richting Übersaxen. Langs de Netschelweg gaat het via Laternsertal naar Bad laterns. Daarna verder langs Gapfohl en Furx naar Batschuns en via verschillende fietsroutes terug naar huis.
 
Mijn kunst- en cultuurtip is:
In de vroege ochtenduren een wandeling maken op de Pfänder met uitzicht op de stad Bregenz en de Bodensee. Daarna kan je een bezoek brengen aan het Vorarlberg museum. Dit museum is de ideale gids voor wat toeristen in Vorarlberg allemaal kunnen doen.  Een gastronomische lunch in een van de omliggende steden aan het Bodenmeer mag zeker niet ontbreken.

De namiddag kan je starten met een bezoek aan het Werkraum Haus in het Bregenzerwald. Hier draait alles rond de thema’s architectuur en kunstnijverheid. Vervolgens een autorit met een tussenstop in Schwarzenberg en verder langs Bödele naar Dornbirn en Hohenems. Een bezoek aan het Joods Museum is ook een aanrader. ‘s Avonds een dansvoorstelling bijwonen in het kader van de Bregenz Frühling of een concert van de Schubertiade / Bregenzer Festspiele is een leuke activiteit om de dag af te sluiten.

Hiermee associeer ik vrede, rust en ontspanning alsook de dag starten met wat beweging in de natuur. Lichaam en geest worden hierdoor fit en sterker, wat uitstekend is voor de vele gevarieerde dagprogramma’s die laat in de avond worden afgesloten met een goed glas rode wijn.
 
Het beste streekproduct is:
Daslook en eekhoorntjesbrood. Deze streekproducten smaken het best wanneer je ze zelf kan plukken in de natuur. Ik geef de voorkeur aan wat rondzwerven door het bos in het vroege voorjaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, en soms zelfs al half februari. Op bijzonder gunstige, warme plekjes komen dan de eerste groene bladeren van de daslook tevoorschijn. De zeer jonge blaadjes zijn het best. Later bevindt er zich een fijne daslookgeur in de lucht en de bosbodem wordt bedekt met een zee van daslookbladeren. De daslook kan voor heel wat gerechten in de keuken worden gebruikt: als beleg, in de soep of saus, met risotto, … Mijn voorkeur gaat uit naar aardappelsalade gemengd met daslook.

In de nazomer of de herfst is het eekhoorntjesbrood overheerlijk. Uiteraard ook zelf geplukt. De goede plekken worden niet verklapt. Het diner wordt klaargemaakt van wat je allemaal kon verzamelen in het bos. Risotto met veel eekhoorntjesbrood is erg lekker. Het spannende is dat je nooit weet wat de vondst zal zijn. Zijn er al een aantal mensen voor mij geweest? Ben ik te laat of vroeg? Kon de paddenstoel zich door de weersomstandigheden goed ontwikkelen? De zoektocht is dus altijd een erg spannend moment. Dan is er de teleurstelling wanneer je na uren zoeken slechts twee paddenstoelen vindt, of de vreugde en het plezier wanneer de zak vol is en je nog genoeg over hebt om vrienden uit te nodigen voor een etentje.
 
Mijn favoriete plek om te ontspannen is:
Een wandeling langs de Oude Rijn in Lustenau of Hohenems richting Altach. Ik ben direct aan het water en heb nog steeds een prachtig uitzicht op de bergen. Een smal pad gaat langs vele kunstmatige meren. Langs het pad wandel ik door geweldig mooie natuur en een rijke plantenwereld, die afhankelijk van seizoen van kleur verandert. Vele struiken met witte bloemen in het voorjaar, groene planten in de zomer en gele, rode en bruine bladeren en rietplanten in de herfst. In de late herfst en de winter glinsterende duindoorns met donkere, bijna zwarte takken. Op het water vertoeven steeds zwanen en eenden. Vaak kan je vissers zien en hun uitgebreide uitrusting bewonderen. Aan het einde van het pad is er de “Galerie im Kies”. In en rond het water zijn beeldhouwwerken van het hoogste niveau te zien.
Boven het rustige wateroppervlak zoemen insecten, fluiten de vogels en zwemmen de eenden rond de kunstwerken in het water.

Een tocht die ik in de zomer graag maak, is een wandeling vanuit het Alpengebied Schuttanen langs boswegen en bospaden naar de Boxbergen. Door een heidelandschap gaat het richting de Hinterberge Alpe. Daarna wandel je over de matig steile Grasbühel naar de Wendkopf. Daar heb je een prachtig uitzicht over het Alpsteinmassief, Zuid-Duitsland, de Bodensee en het Dornbirner Firstgebied of Freschen en het Hohe Kugel gebied.
terug naar aanbiedingen