Navigáció Tartalom Ausztria címszavakban

Autóbuszos szabályozások Bécs belvárosában

Az autóbuszok közlekedése a bécsi belvárosban a szűk utcák és az autóbuszok növekvő száma miatt egyre több problémát okoz. A politikai felelősök ebből kifolyólag olyan szabályozást sürgettek, mely az elkerülhetetlen turisztikai célú behajtást továbbra is lehetővé teszi, a belvárosba akadálytalan bejutást biztosít, és lehetővé teszi a keresztülhaladást az óvároson.

Fiaker Bécsben © Österreich Werbung

A szabályozás célja:

A szabályozásból kifolyólag a belvárosba történő feltétlenül szükséges behajtás, tehát mindenekelőtt a szállodákba és rendezvények helyszínére történő odajutás továbbra is biztosított lesz, ugyanakkor a felesleges forgalom korlátozása lép érvénybe, amit például azok a buszok generálnak, melyek az egyes látnivalókhoz viszik a csoportokat. Ezen csoportok részére ki- és beszálló állomásokat hoznak létre a Ringstraße és a Franz-Josefs-Kai területén


Érvényesség:

A szabályozás érvényes a nap 24 órájában, az év minden napján a Ring és a Franz-Josefs-Kai által övezett területen belül, kivételt képez ez alól a Burgtheater, valamint a Börse, mivel itt rendelkezésre állnak ki- és beszálló állomások, melyeket minden busz használhat. A szabályozás magában foglalja a Ringstraße város felé eső leállósávjait is.


Hogyan történik mindez?

A terület buszbehajtást tiltó táblákkal lesz ellátva, az autóbuszok csak abban az esetben hajthatnak majd be, amennyiben a behajtási engedély látható helyre van ragasztva a szélvédőre. Kivételt képeznek a szabályozás alól a belváros menetrend szerint közlekedő 1A, 2A és 3A jelzésű buszai.
 

Ki juthat hozzá a behajtási engedélyhez?

A behajtási engedélyeknek több típusa van:
  • Hotelkártya, mely az említett területen elhelyezkedő szálloda megközelítésére szolgál
  • Rendezői kártya, mely lehetővé teszi rendezvényhelyszínek, éttermek megközelítését egy meghatározott napon
  • Transzferkártya az osztrák buszvállalatok részére, mellyel egy-egy helyszín megközelítése céljából hajthatnak be az adott területre
  • Behajtás idegenvezetők és a Wiener Stadtrundfahrtengewerbe (bécsi idegenvezetők szövetségének tagjai részére (korlátozott érvényességgel)


A behajtási engedélyek az adott naptári évben érvényesek, és az adventi időszak idején is használhatók.

A szabályozás részletes leírása német nyelven itt olvasható

Magyar nyelvű összefoglaló itt található