Navigație Cuprins Activități în Austria

2012 un nou an record pentru turismul austriac

Relaxare în Zillertal © Österreich Werbung / Zajc

Austria ocupă locul 11 în topul destinațiilor turistice la nivel mondial

Austria a înregistrat în anul 2012 un nou record privind numărul de oaspeți: 36,1 de milioane de sosiri au însemnat o creștere de 4,4% respectiv 1,5 milioane mai multe sosiri față de anul precedent. Cu excepția anului 2009, numărul oaspeților a crescut fără întrerupere din 1998. Austria a înregistrat în 2012 o creștere considerabilă și la înnoptări, stabilind un nou record: 131 de milioane de înnoptări înseamnă o creștere de 4,0% față de anul precedent respectiv un plus de 5 milioane de înnoptări.

Românii se întorc în Austria

Cu privire la călătoriile în străinătate Austria se află pe locul cinci în preferințele românilor, ocupând însă de departe numărul unu în topul destinațiilor de iarnă. 265.780 de români au călătorit anul trecut în Austria, înregistrându-se astfel 831.280 de înnoptări. Majoritatea vizitatorilor a fost reprezentată de cupluri și familii.

65,5% dintre înnoptările provenite din România au fost înregistrate în sezonul rece, astfel că Austria este de departe cea mai îndrăgită țară pentru vacanțele de iarnă ale românilor. Gabriele Lenger, directoarea Oficiului Naţional de Turism al Austriei România consideră că acest fapt se datorează în special infrastructurii excelente a regiunilor de schi, raportului foarte bun preţ/servicii şi calității ridicate a serviciilor hotelierilor austrieci. „Sondajele noastre în rândul turiştilor au arătat că românii apreciază oferta variată a Austriei – de la marile regiuni de schi cu cele mai bine preparate pârtii până la après ski sau centrele spa ale hotelurilor, dar mai ales serviciile prietenoase şi pline de profesionalism ale întreprinderilor austriece de turism “. Dintre destinațiile austriece, Viena, Sölden și Kaprun au fost primele în topul preferințelor românilor în sezonul de iarna 2012/2013.

Deși „numai“ 34,5% dintre înnoptări au fost înregistrate în sezonul de vară, tot mai mulți români aleg Austria ca destinație turistică pentru vacanța de vară. Doamna Lenger vede un potențial și mai mare pentru sezonul de vară: „Austria se poziţionează din ce în ce mai puternic ca o alternativă atrăgătoare la destinaţiile de plajă. Vacanţa de vară în Austria oferă pentru toţi câte ceva: drumeţii uşoare sau căţărare pe munţi, plimbări plăcute cu bicicleta sau mountainbiking, lacuri cu apă potabilă în care se poate înota sau nenumărate evenimente culturale şi obiective turistice – Austria are pentru toate gusturile o ofertă potrivită! În plus, ofertele de cazare în Austria pe timpul verii sunt cu până la 40% mai avantajoase decât iarna.“ Dintre destinațiile austriece Viena, Salzburg și Graz au fost primele în topul preferințelor românilor din vara 2012.

În topul celor mai importante pieţe din străinătate, România a urcat în ultimii 7 ani de pe locul 26 până pe locul 14 – după SUA, dar înaintea Suediei şi Spaniei.

Impresionant este faptul că în comparaţie cu alte ţări din centrul Europei numărul românilor care îşi petrec sejurul în hoteluri de 4 sau 5 stele (33,1%) se situează peste media celorlalte ţări (Polonia 18,8%, Cehia 19,8%, Ungaria 21,2%).

Durata şederii oaspeţilor în Austria înregistrează o scădere de ani de zile, însă România se poziţionează împotriva acestui trend internaţional: dacă în 2005 românii petreceau în medie 2,5 zile în Austria, în 2012 şederea deja însumează 3,1 zile.

În 2013 Oficiul Naţional de Turism al Austriei se va concentra pe prelucrarea pieţelor din cele trei spaţii geografice Europa de Vest, CEE şi de peste ocean. Aceste pieţe, unde ONTA este reprezentat cu birouri proprii, acoperă în jur de 95% din toate înnoptările şi oferă cel mai mare potenţial pentru turismul austriac. Peste 230 de angajaţi ai Oficiului Naţional de Turism al Austriei din Viena şi din întreaga lume creează zilnic fascinaţia pentru Austria.

Top 10 al celor mai îndrăgite destinații austriece de către români

Vara 2012                                 Iarna 2012 / 2013
Viena Viena
Salzburg Sölden
Graz Kaprun
Mallnitz Längenfeld
Zell am See Neustift im Stubaital
Linz Zell am See
Kaprun Ischgl
Innsbruck Bad Hofgastein
Wals-Siezenheim Kappl
Vösendorf Salzburg