Please choose Language or Country
or

Koffie: een Weense specialiteit?

Wenen mag dan wel niet de eerste stad geweest zijn waar men het geheimzinnige brouwsel uit het Oosten kon drinken, hier werd wél de kunst van het koffiemaken verfijnd.
In 1685 werd in Wenen het eerste koffiehuis van Oostenrijk geopend. Inmiddels hebben de koffieliefhebbers in totaal 14.936 koffiehuizen voor het uitkiezen. Het aanbod wordt door 8 koffiehuisketens helemaal compleet gemaakt. Opgericht in 1969 en met ongeveer 160 vestigingen in heel Oostenrijk staat de keten Tchibo/Eduscho er aan de top van de binnenlandse koffiehuisketen-markt. Andere bekende ketens zijn Segafredo, Testa Rossa, Aida en Lavazza. Pas in 2001 vestigde ook Starbucks zich in het land.  

Maar waar komt deze traditie vandaan? Het verhaal gaat terug tot aan het eind van de 17e eeuw, toen de Armeniër Diodato besloot om in Wenen het allereerste koffiehuis in Oostenrijk te openen. Het koffiehuis had toen al vele kenmerken, die we vandaag de dag ook in de huidige koffiehuizen terugvinden: een glas water bij de koffie, een biljardtafel, de mogelijkheid om te kaarten en de vele nationale en internationale kranten die de gasten er kunnen lezen.

Ten tijde van de industrialisering werd het een ware luxe om rustig de tijd te nemen voor een heerlijke kop koffie. Een aangename woonkamer, waar men genoeg de ruimte had, was namelijk toen nog een echte zeldzaamheid. Wanneer er niet gewerkt of geslapen werd, bracht men graag elke minuut door in een van de luxe koffiehuizen.

In 1788 opende Martin Diegand voor het eerst een 'concert-café'. Velen bezochten graag de concerten en daarmee natuurlijk ook de koffiehuizen. Het is dan ook niet voor niets dat zelfs Mozart zijn werken graag in een koffiehuis liet opvoeren, net zoals Beethoven, Johann Strauß senior en Johan Lanner.

Aan het eind van de 19e / begin 20e eeuw begon de koffiehuisliteratuur zich te ontwikkelen. De architectonische juweeltjes uit de Jugendstilperiode zorgden er toen al voor dat de koffiehuizen een tweede huis waren voor talrijke schrijvers, zoals Alfred Polgar, Anton Kuh of Karl Kraus, die hier hun briljante ideeën op papier zetten.

Een bezoekje aan een koffiehuis betekent onthaasten, praten, genieten en natuurlijk koffie drinken! Maar pas op! Koffie is hier niet zomaar koffie!
Je kunt er uit zo'n 30 koffievarianten kiezen.
Hier een kleine selectie:
 
 • Mokka: sterke, zwarte koffie
 • Melange: gewone koffiesoort, met warme melk en veel melkschuim
 • Brauner, klein of groot: zwarte koffie met melk
 • Einspänner: in een glazen mok geserveerde zwarte koffie met 
  slagroom en poedersuiker
 • Espresso, groot of klein: zwarte koffie uit de espressomachine
 • Fiaker: in een glas geserveerde mokka, met rum of cognac
 • Franziskaner: melange, zeer licht, met slagroom en chocoladeschilfers
 • Koffie "Blondl": aangelengde mokka met koffieroom, honing en een 
  scheutje abrikozenlikeur, afgewerkt met een toefje slagroom en geroosterde kruimels
 • Koffie "Verkeerd": in een theekopje geserveerde kleine mokka, met een aagje opgeschuimde warme melk
 • Kapuziner: zwarte koffie met een paar druppels room (de kleur lijkt 
  hierdoor op de pij van een kapucijner monnik)
 • Maria Theresia: dubbele mokka met appelsienenlikeur, slagroom en 
  chocoladeschilfers
 • Schwarzer, groot of klein: zwarte koffie zonder melk
 • IJskoffie: koude koffie met vanille-ijs en bovenop slagroom en 
  chocoladevlokken, in een glas geserveerd

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.