Please choose Language or Country
or

Wijn & wijnbouw in Oostenrijk

Klein maar fijn: dat is Oostenrijkse wijn wanneer je hem vergelijkt op internationaal niveau. Geen wijn die je overal ter wereld vindt, maar iets voor kenners en fijnproevers. Wijn uit Oostenrijk is op elke goede wijnkaart te vinden en wordt door wijnkenners zeer gewaardeerd.

Maar wat maakt de Oostenrijkse wijn zo bijzonder? Daarvoor bestaan natuurlijk vele redenen en factoren. Heel belangrijk is de wijntraditie: de wijnbouw is al sinds duizenden jaren verweven in het Oostenrijkse landschap. Wijnranken horen bij het landschapspanorama, de cultuur en bij het dagelijks leven. Hierdoor heeft Oostenrijk typische druivenrassen, waarvan velen uitsluitend in Oostenrijkse wijngebieden te vinden zijn. Zij vinden daar, dankzij ideale klimatologische en geologische omstandigheden, de beste condities om zoch te ontwikkelen tot authentieke wijnen met karakter en persoonlijkheid.

Maar achter dit alles zit natuurlijk ook de mens. De Oostenrijkse wijnboeren en -boerinnen hebben het voor elkaar gekregen om in de laatste jaren een uiterst geslaagde mix tussen wijnbouwtraditie en moderne verwerkingstechnieken te creëren. Absolute kwaliteit luidde het motto – en absoluut succes was het gevolg.

De verscheidenheid van het Oostenrijkse wijnlandschap wordt weerspiegeld in de vele wijnsoorten. Van mousserende, lichte wijnen tot krachtige, monumentale witte wijnen. Rode wijnen kunnen zowel charmant en fruitig zijn als hoogwaardig en duurzaam, en dan zijn er natuurlijk nog de zoete wijnen vol finesse en innerlijke spanning, die tot de beste ter wereld behoren.

Wijn – de ideale maaltijdgezel / de perfecte metgezel
Oostenrijkse wijnen zijn perfecte begeleiders bij gerechten uit de meeste verschillende kookstijlen en keukens. Steeds meer toprestaurants in de metropolen van deze wereld, van New York tot Tokio, schenken wijnen uit Oostenrijk, vooral omdat de beste sommeliers met deze frisse en complexe gewassen hun gasten steeds weer kunnen verrassen en zo ook bij lastige gevallen, zoals “asperges & wijn”, goede suggesties kunnen bieden. Verder is de geboden kwaliteit in verhouding tot de gunstige prijzen nog een goede reden om Oostenrijkse topwijnen te serveren.

En tot slot mag ook niet vergeten worden dat de Oostenrijkse wijn sterk verweven is met de culinaire tradities van Oostenrijk. Oostenrijk is het culinaire centrum van Midden-Europa en verbindt in haar `Weense keuken` de invloeden uit alle erflanden van de voormalige Oostenrijks-Hongaarse monarchie. De mooiste klassieke combinaties vind je in de brochure: Österreich: Küche & Wein. In samenwerking met het `Verein Käsesommelier Österreich` werden de beste combinaties van Oostenrijkse wijnen met binnenlandse en internationale kaassoorten voor het handboek “Käse und Wein” geproefd.

Meer informatie over Oostenrijkse wijn:

Österreich Wein Marketing GmbH

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.