Please choose Language or Country
or

Culturele fietsroutes

Voor wie graag sportief bezig is en zowel van de natuur als van de culturele rijkdom van Oostenrijk wil genieten, vormen de fietsroutes langs culturele bezienswaardigheden de perfecte gelegenheid om die interesses met elkaar te combineren.

Steiermark

In het spoor van het wereldcultuurerfgoed Semmering loopt de fietsroute van Ghega naar Graz, waarlangs ook het verhaal over de door Karl Ritter uit Ghega aangelegde Semmeringbahn verteld wordt. De route start in Mürzzuschlag waar ook het Südbahnmuseum ligt.

Op de Murradweg komt u langs de historische steden Murau, Judenburg, Leoben, Bruck an der Mur, Frohnleiten, Graz, Leibnitz, Mureck en Bad Radkersburg, die stuk voor stuk een bezoek waard zijn.

De fietsroute EuroVelo 9 is een onderdeel van het Europese netwerk van fietsroutes en verbindt de Poolse Oostzeekust met de Kroatische Adriatische Zee via een traject van 1.930 kilometer. Een deel daarvan loopt door de Oostenrijkse wijn- en thermenregio's. De fietstocht, die van Wenen naar Bad Radkersburg bijna gelijk is aan het thermenfietspad in Oostenrijk, voert door historische stadjes, langs wijngaarden, pompoen- en maïsvelden en daarna een stuk op de bekende Murradweg, om zich dan bij Spielfeld in de zuiderlijke richting naar Slovenië af te splitsen.

Karinthië

De 65 kilometer lange ingekorte Mittelkärtner Kulturradweg tussen Klagenfurt en Dürnstein is een deel van de nationale fietsroute R7. Het startpunt van de route is de hoofdstad Klagenfurt. Richting het noorden fiets men naar de bedevaartskerk van Maria Saal. Daarna gaat het verder naar de stenen "Herzogstuhl" die in de Middeleeuwen door de hertogen van het land werd gebruikt bij plechtige ceremonies. Een paar kilometer verder bereikt u de Magdalenaberg, waar de voormalige "stad" uit de provincie Noricum in een groot archeologisch park bezocht kan worden. De Kulturradweg gaat verder naar St. Veit, de voormalige hoofdstad van Karinthië. Na een kleine omweg naar het oosten bereikt u het 1.000 jaar oude Benedictijnerklooster van St. Georgen aan de Längsee en de adembenemende kasteelruïne Hochosterwitz. Deze kasteelruïne ligt op een hoge klif die met zijn 14 versterkte poorten tot een van de mooiste oude kastelen in Europa behoort. Althofen gepasseerd gaat de fietstocht verder naar de oude burchtstad Friesach. Kort over de grens met Steiermark eindigt de Kulturradweg bij de 1.000 jaar oude kasteelruïne Dürnstein.


Langs de Kulturradweg Völkermarkt staan 11 kerken. Ook het grafveld uit de Hallstatt periode op de Lamprechtskogel en de grafheuvels van de Norische koningen in Waisenberg zijn getuigen van een duizenden jaren oude cultuur.

De Kunst-Radweg in de regio Klopeiner See – Zuid-Karinthië nodigt uit tot afstappen bij kerken en cultuurmonumenten, moderne beelden en een geneeskrachtige bron.


Wenen

Per fiets zijn de bezienswaardigheden van de deelstaathoofdstad uitstekend te verkennen. Bij onderstaande fietsroutes is een flinke hoeveelheid cultuur inbegrepen:
Wenen verkennen per fiets
Fietsroute Ringstraße
Georganiseerde fietstochten: sightseeing per fiets


Burgenland

De 26 km lange, geheel geasfalteerde culturele fietsroute Kulturradweg B23 is ideaal voor 'recreatiefietsers': Start- en eindpunt is de grootste wijnbouwgemeente van Oostenrijk, Gols. In Mönchhof ligt het eerste cultuurjuweel, dorpsmuseum Mönchhof. Op een royaal terrein staan ca. 40 herbouwde gebouwen, waarin zich talloze tentoonstellingsstukken bevinden. De route gaat verder naar Halbturn met het kleine barokke kasteel. De laatste halte op deze rondrit wordt gevormd door de eveneens in barokstijl gebouwde basiliek in Frauenkirchen. Exposities, galeries en vinotheken maken het culturele aanbod op dit traject compleet.
Fietsroutes in het Burgenland 

De fietsroute 'Festival Radweg' aan de westelijke oever van het Neusiedler Meer verbindt enkele van de mooiste plaatsen van Burgenland en je kan er van culturele highlights alsook van eten en wijn genieten. Op de weg liggen onder andere de schilderachtige oude stad van Rust met haar burgerhuizen uit de barokperiode, de festivalsplaatsen Mörbisch am See en St. Margarethen, alsook Haydn-Metropole Eisenstadt met het prachtige Schloss Esterházy. Culinaire hoogstandjes vind je in het restaurant Taubenkobel in Schützen, in de wijnacademie van Rust en in de wijnkelder van het Schloss Eisenstadt.
Festival Radweg

Niederösterreich

De Donauradweg is een van de populairste en mooiste fietsroutes van Europa. Culturele highlights op de Niederösterreichse etappe zijn het wereldcultuurerfgoed Wachau, Stift Klosterneuburg, museum Essl en het archeologische park Carnuntum.

Op de Weltkulturerbe-Radstrecke via Semmering beleef je het landschap van deze regio rijk aan cultuur en geschiedenis eens helemaal anders. Carl Ritter von Ghega plande en opende de Semmeringkabelbaan in 1854 en dit was de eerste kabelbaan in het hooggebergte ter wereld. Vandaag kunnen sportieve fietsers met de 36,3 kilometer en 769 hoogtemeters van de Weltkulurerbe-Radstrecke beginnen. De route voert van het station Gloggnitz richting Schottwein en Maria Schutz in het Semmeringgebied. Vanaf het hoogste punt van de route op 1.025 meter hoogte ga je door de Adlitzgräben naar Breitenstein en via Schottwein weer terug naar Gloggnitz.

Het schilderachtige Piestingtal inspireerde Ferdinand Raimund, Johannes Brahms en de historieschilders Friedrich Gauermann en Leopold Kupelwieser. De Piestingtalfietsroute is een traject van 21 kilometer van Piesting naar Gutenstein. De weg start in Markt Piesting, de geboorteplaats van de schilder Leopold Kupelwieser, en loopt door het rivierlandschap van Piesting aan Raimunds villa en talrijke paviljoens uit de Biedermeierperiode naar Gutenstein. Op het kerkhof daar bevindt zich naast Raimunds graf ook een monument.

Waar ooit belangrijke gevechten plaatsvonden, gaan fietsers vandaag op ontdekkingsreis naar natuur en geschiedenis. Het 62 kilometer lange fietspad langs het Marchfeldkanaal gaat van Langenzersdorf via Wenen in het Marchfeld en eindigt bij de keizerlijke Festschloss Hof. De route is opgedeeld in vijf onderdelen die toegewijd zijn aan vijf verschillende thema's zoals bijvoorbeeld de asperge of de prachtige kastelen van Marchfeld.Het stuk van Deutsch-Wagram tot aan Markgrafneusiedl laat toeristen de grote veldslagen van Napoleon zien aan de hand van een levengrote Napoleonpop, die informatie geeft en waarmee je op de foto kan. In een uiteenzetting over de oorlog wordt er getoond hoe hij de Oostenrijkers overwon bij de "Slag bij Wagram". In het Napoleonmuseum in Deutsch-Wagram kun je museumstukken bekijken die daar vandaag nog van getuigen.

Bij een fietstocht in Tulln treed je in de voetsporen van Egon Schiele. Het begint bij het geboortehuis van Schiele aan het centraal station. Hier start het themapad die aan in totaal 13 stations spannende verhalen over de jonge Schiele vertelt. Na de "Regentag", het schip van Friedensreich Hundertwasser, het monument Nibelungenbrunnen en het grootste muziekpodium aan een rivier in Europa, kom je aan het Egon Schiele Museum. Hier krijg je een overzicht van de eerste werken van de schilder en zijn leven rond de eeuwwisseling.

Buiten het historische stadcentrum van het kuuroord Baden kan je een fietstocht maken langs kastelen en burchten. Als je buiten de stad richting het westen fietst, kom je op de weg naar het romantische Helenental met zijn bizarre rotsformaties en dichte naaldbossen. Overal hoog boven het dal tronen burchten, kastelen en ruïnes met talrijke verhalen, sagen en legenden.

Tirol

Ongeveer 2000 jaar geleden liet de Romeinse keizer een weg aanleggen tussen de Adriatische Zee en Augsburg. Tegenwoordig ontdekken fietsers langs de Via Claudia Augusta de mooiste kanten van Tirol. De geschiedenis van het traject komt niet alleen tot leven in de met veel liefde onderhouden musea, maar ook in de restaurants langs de weg: meer dan 30 gastheren en gastvrouwen serveren lekkernijen uit de klassieke oudheid volgens origineel recept en met ingrediënten die indertijd gebruikelijk waren.

Ook de Innradweg is landschappelijk en cultureel interessant. Met een totale lengte van 520 kilometer is dit een van de langste fietsroutes van Europa. 190 kilometer van deze route leiden door het Tiroolse Inntal met zijn afwisselende Alpenlandschap, langs oude steden en markten. De route onderscheidt zich door de interessante landschappelijke contrasten, vele culturele highlights en mogelijkheden voor andere sportieve activiteiten.

Ook de Drauradweg in Oost-Tirol is cultureel erg interessant. Een bezoek aan de mooie stad Lienz met de slotbrug, het museum met de galerie van beroemde kunstenaars zoals Albin Egger-Lienz, of aan het franciscanenklooster, is echt aan te bevelen. Vanaf dit Tiroolse juweeltje gaat de route verder naar de bezienswaardige opgraving Aguntum (vroeger een Romeinse nederzetting) en naar de opgravingen van de vroegchristelijke bisschopskerk bij Lavant en door de 'Karinthische poort' over door de natuur lopende wegen naar het Obere Drautal.

Oberösterreich

De Römerradweg vormt niet alleen de verbinding van Passau met de voormalige Romeinse provinciehoofdstad Wels en de oudste stad van Oostenrijk, Enns. Het is ook – zoals zijn naam al aangeeft – een fietsroute naar de Romeinse tijd.  Op uw fietstocht komt u steeds langs vindplaatsen; driedelige informatieborden geven informatie over het leven in de Romeinse tijd.  In Frankenmarkt hebt u de mogelijkheid om via een zijtak van de Römerradweg een uitstapje naar de Attersee te maken.

De Oberösterreichse etappe van de Donauradweg loopt door de schilderachtige dorpen in het Obere Donautal. Culturele hoogtepunten zijn Stift Engelszell, het enige trappistenklooster van Oberösterreich, Stift Wilhering,  de Oberösterreichse deelstaathoofdstad Linz, de fraaie gevels van de herenhuizen in Mauthausen, het openluchtmuseum Keltendorf in Mitterkirchen en het schilderachtige schippersstadje Grein met het oude stadstheater en de Greinburg

Door een schatkist vol natuur en cultuur trapt u verder over de Kremstalradweg, waar u de grote kloosters Schlierbach en Kremsmünster kunt bezichtigen. Statige vierkante boerderijen liggen langs de route door het voorland van de Alpen. Aan het einde van de route vindt u de aansluiting op de Traunradweg.

De Anton-Bruckner-Radweg, die naar de geboortestreek van de componist loopt belooft een fietstocht boordevol cultuur: in stiftbasiliek St. Florian bevindt zich het monumentale Brucknerorgel. Tussen de zacht glooiende heuvels van het voorland van de Alpen gaat de route verder naar Ansfelden, waar het geboortehuis van Anton Bruckner staat.

De Pramtalradweg van Zell a/d Pram naar Schärding verlokt u tot een fietstocht door het heuvellandschap van het Innviertel. De belangrijkste attracties zijn de talrijke musea en streekgebouwen aan de Pramtal Museumsstraße. Via Andorf en Taufkirchen bereikt u het betoverende barokke juweel Schärding, van waaruit u de route op de Innradweg kunt vervolgen.


SalzburgerLand
 
Over de Mozart-Radweg kunt u recreatief fietsen via een route van ongeveer 450 kilometer, van het SalzburgerLand tot aan Tirol en van Beieren tot aan de plaatsen waar het muzikale genie woonde en werkte. Beginpunt van de route is de stad Salzburg, waar Mozart geboren werd, woonde en werkte. Daarna voert de fietsroute verder langs het oude tracé van de Ischlerbahn naar Mozartdorp St. Gilgen en door het Salzburgse merengebied. Via Laufen beginnen de fietsers aan de Beierse etappe van de Mozart-Radweg. 'Mozart-punten' zijn ook te vinden in Waidring, Lofer en Bad Reichenhall, van waaruit de route weer terug leidt naar het beginpunt van de Mozart-Radweg.

Schoolkinderen en internationaal bekende kunstenaars hebben met 25 fantasierijke beelden en objecten vormgegeven aan de circa 75 kilometer lange 'SteinbergRunde' de eerste beelden-fietsroute van Oostenrijk, de Skulpturen-Radweg.

De Tauernradweg verbindt spectaculaire natuurmonumenten zoals de Krimmler watervallen, de ijsreuzenwereld en de wild-romantische Liechtensteinklamm met culturele bezienswaardigheden als Burg Hohenwerfen, zoutstad Hallein, Schloss Hellbrunn en Mozartstad Salzburg.

750 km aan fietspaden voeren doorheen het Salzburgse merengebied. Naast het wondermooie landschap met uitzicht op meren en de Alpen, krijg je ook cultureel niets te kort: Op de baroktour bijvoorbeeld treedt je in de voetsporen van de grootste Oostenrijkse houtsnijders uit de barokperiode, Meinrad Guggenbichler.

De fiets is hier het ideale middel om het UNESCO werelderfgoed Salzburg uitgebreid en ontspannen te verkennen. Het fietswegennet bestaat uit 178 km lange paden en 13 routes met wegwijzers door de hele stad. Vooral de fietspaden langs de Salzach zijn zeer geliefd: aan beide kanten van de rivier kan je kilometers ver fietsen totaan de Hohe Tauern. Wie liever niet zo lang fietst, kan afslaan in het zuiden van de stad in de Hellbrunner Allee, waardoor je bij Schloss Hellbrunn komt met zijn beroemde fonteinen en de aangrenzende dierentuin.

Meer over fietsen in Oostenrijk op www.radfahren.at

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.