Please choose Language or Country
or

Gezellig hengelen: vissen in Oostenrijk

Bruisende bergriviertjes en schaduwrijke poelen, heldere meren waarin rivierforellen en riddervissen zich thuis voelen. Vissen in Oostenrijk wordt door velen gezien als een goed bewaard geheim. Geen wonder, want hier vinden hengelaars niet alleen water van uitstekende kwaliteit, maar ook ongeëvenaarde schoonheid.
Vliegvissen
In het kristalheldere en ijskoude water staat iemand met rubberlaarzen, linnen hemd en zomerse das. Soepel zwiept hij zijn gesplitste vlieghengel op een bijna perfecte manier. Met een geluidloze zweem komt de kunststofvlieg op het wateroppervlak terecht, drijft enkele meters... en plots springt er iets uit het wateroppervlak omhoog... we hebben beet! De visser reageert meteen met een korte haal aan de hengel, de vis geeft zich niet zo maar gewonnen, maar toch wordt hij binnengehaald. De roodgestipte rivierforel wordt liefdevol behandeld - de haak wordt uit de muil gehaald zodat de vis zich niet verwondt en even later zwemt de forel weer vrij rond.

In werkelijkheid loopt het vliegvissen niet altijd zo gesmeerd. De forel ziet weliswaar niet dat de 'vlieg' uit bonte vogelveren bestaat, maar doordat deze geen smaak heeft, zal de forel hem zo snel mogelijk uitspuwen, waardoor de visser vaak bot vangt.

Duurzaam hengelen
Niet alleen voor het vliegvissen, maar ook voor de meer gebruikelijke hengelvormen op roof- en plantenetende vissen geldt het volgende: de Oostenrijkse wateren worden zeer regelmatig gecontroleerd. Geven en nemen zorgt hier voor het evenwicht, er worden licenties uitgegeven en vangquota opgelegd: zo krijgt iedereen zijn kans, ook de vissen. Bij het op peil houden van het visbestand in de grote meren spelen zeker ook de beroepsvissers een belangrijke rol. Zij beoefenen een bijzondere vorm van duurzaam hengelen. Bij het zogenaamde „Laichfischen“ (kuitvissen) worden vissoorten zoals riddervissen, reinanken of snoeken tijdens de voortplantingsperiode gevangen. De kuit van het wijfje en de levensmelk van het mannetje worden gemengd en deze mengeling wordt vervolgens uitgebroed in een aparte vistank. Hier kunnen de jonge visjes groeien zonder de dreiging van natuurlijke vijanden. Na een jaar worden de vissen uitgezet in het meer.

Dankzij dit mooie gebaar kunnen de Oostenrijkse wateren niet alleen uitpakken met hun schoonheid, maar zijn ze ook ecologisch verantwoord. Van Vorarlberg tot in Burgenland heb je de luxe om te vissen in water van drinkwaterkwaliteit, een bijzondere eigenschap in Europa.

Weense City-vissers
Niet enkel de bergen of de uitgestrekte Boden- of Neusiedlersee lenen zich voor vispartijen, ook in het hartje van Wenen kan je je hengel uitslaan. Ze bestaan echt, die Weense “kanaalforellen” waar sommigen jacht op maken. Je vindt deze vissers onder de Urania aan het Donaukanaal, ze drinken graag een borrel en vissen in troebel water: dit zijn de City-vissers. Het water is lichtbruin gekleurd door het bezinksel, maar laat je niet misleiden, want de kwaliteit van het water is overwegend goed. Hier in het centrum van de stad, tussen de Stephansdom en het reuzenrad worden meervallen, snoeken, karpers en zelfs forellen opgevist. Het is een tekenend beeld van de symbiose tussen natuur & cultuur, die de Oostenrijkers zo nauw aan het hart ligt.

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.