Please choose Language or Country
or

Appelroute in Steiermark

In de lente leggen de bloesems een wit-roze schuimwolk op de fruitbomen van de 25 km lange „Appelroute“ in Oost-Steiermark.
„Een bloeiende en weelderige boomgaard zover je kan kijken“, zo schreef de Stiermarkse dichter Peter Rosegger toen hij van Puch naar Weiz kwam. Voor de beschrijving van zijn wandeling koos de dichter 100 jaar geleden voor een toepasselijke titel “Toen ik naar het paradijs ging”. Ook de Kelten, die hier meer dan 2000 jaar geleden woonden, dachten zeker aan het paradijs. In het Keltisch heet appel namelijk “Aval” en het hemelse paradijs “Avalon” of ook “Appelland”.

De omgeving tussen Gleisdorf en Puch bei Weiz ziet er inderdaad paradijselijk uit. Achter knusse boerderijen vlijen zich de appelbomen tegen het heuvelachtige landschap. “Golden Delicious”, “Idared”, “Jonathan”, “Gala”, “Elstar” en “Gloster” zijn de namen van de appelsoorten die hier groeien. In de lente komen deze in zachtroze kleuren tot bloei en in de herfst flakkeren ze fel op aan de bomen. Je vindt hier ook peren, meestal de “Williams” soort, waaruit schnaps gemaakt wordt.  Menig bezoeker vraagt zich bij het kopen van een fles perenschnaps af, hoe een volgroeide peer door de smalle hals van de fles geraakt. In Klettendorf op de Appelroute kom je te weten hoe deze specialiteit gemaakt wordt. Vlak na de bloeitijd, wanneer de kleine vrucht zich begint te ontwikkelen, worden de flessen over de vruchten geschoven en op zo’n manier opgehangen, dat de peer in de fles kan rijpen.

Bij het thema schnaps mag ook de Stiermarkse appelschnaps, de „Abakus“, niet onvermeld blijven. Elk jaar wordt deze edele jenever op een uiterst heimelijke manier en naar een oeroud ritueel door 23 uitverkozen mannen in donkere monnikspijen gestookt. Ze noemen zich “Appelmannen” en zien de “Abakus” als hoogste vorm van “vergeestelijking” van de appel. Elk van hen brengt trouwens elk seizoen hulde aan de appel. Hoe de “Abakus” precies tot stand komt, is een goed bewaard geheim. Het enige wat geweten is, is dat jaarlijks 1.444 flessen met “Abakus” gevuld worden en tegen 104,44 euro per stuk verkocht worden.

In hetzelfde plaatsje, in Puch bei Weiz, kan je in „Het Huis van de Appel“ alles te weten komen over de oogst, het transport, de mythologie, kunst en gebruiken rond de appel. De in totaal 40 boerderijen, horecazaken en wijn- en ciderbars vieren elk jaar in april “Het appelbloesemfeest”, waarbij gedanst wordt onder de bloeiende bomen. Tijdens de oogsttijd kan je een rit maken met een paardenkoets of oldtimertraktor naar fruitboeren en eethuizen en daarna genieten van verschillende gerechten op basis van appel (bijvoorbeeld appelschuimsoep, gebraad gemarineerd in appelwijn en apfelstrudel).


Trouwens, leuk weetje: er bestaat hier ook een appelsoort „Arnold“, genoemd naar de acteur en gouverneur van Californië met Stiermarkse wortels. Een bewijs dat wie veel appels eet, groot en sterk zal worden.

www.apfelstrasse.org

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Folders & Brochures

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.