Please choose Language or Country
or

Kaasroute Bregenzerwald

Om eender welke reden je ook naar Vorarlberg of Bregenzerwald reist, aan kaas kan je niet ontkomen. Op de Kaasroute Bregenzerwald vinden we de beste melk terug waarmee een heerlijk kruidige bergkaas wordt gemaakt , voor kaaskenners reeds lang een begrip!

Door het Bregenzerwald lopen vele mooie routes, hoewel de Kaasroute als één van de belangrijkste kan gezien worden. We kunnen de Kaasroute eigenlijk meer beschouwen als een verbinding tussen melkerijen, boederijen,  pensions, kaasmakerijen en andere handelsbedrijven. De werknemers van deze bedrijven steken als het ware hun ziel in de kaas. Uiteraard vertellen zij bezoekers dan ook met veel passie over hun kaas, die ingeworteld is in hun cultuur.

De landbouwers zijn maar al te trots op het feit dat de koeien hier uitsluitend vers gras en hooi te eten krijgen. Het gebruik van gefermenteerde voeding uit silo’s is dan ook ondenkbaar voor hen. Dit is uniek in Europa, want slechts 2% van de melk in de E.U. wordt op deze manier verkregen. Dat de voeding afkomstig is van bergweiden is duidelijk merkbaar in de kwaliteit van de melk die verwerkt wordt tot een kruidige bergkaas.

Naast een bezoek aan de heerlijk geurende kaaswinkels in het dal hoort ook een wandeling naar de boerderijen met hun almen en “Vorsässen” erbij. In de winter grazen de koeien eerst op deze Vorsässen of lagergelegen almen. Enkel in juli en augustus grazen ze helemaal vanboven op de alm (op 2000 m boven zeeniveau). Op deze hoogte vinden we bergweiden terug waar aromatische kruiden groeien en koud en helder water stroomt.

Werkelijk overal in het Bregenzerwald wordt kaas gemaakt, zo zijn er maar liefst 17 kaasmakerijen in het dal en 90 op de alm. Uiteraard kan je zelf een kijkje gaan nemen in een kaasmakerij. In de school van Ingo Metzler bijvoorbeeld kan je op een halve dag je eigen kaas leren maken. Uiteraard kan je dan niet spreken over een echte bergkaas aangezien deze minstens 6 maanden moeten rijpen, alpenkaas zelfs twee jaar.

Het ‘witte goud’ van het Bregenzerwald en andere regionale specialiteiten worden vaak geserveerd in oude houten hutten zoals gebruikelijk in Vorarlberg, zonder kitsch maar vol atmosfeer.  Desalniettemin gaan klassieke en moderne architectuur hand in hand in Vorarlberg: hoekige nieuwbouw uit glas en licht hout harmoniëren perfect met de in traditionele stijl gebouwde hoeves.

In Ligenau bijvoorbeeld is de gemeenschappelijke kaasrijpingskelder van verschillende kaasmakerijen  in een nieuwbouw ondergebracht. Achter hoge glaswanden worden ongeveer 30.000 kaasbollen door robotten verzorgd. Ze besproeien de loodzware kaaswielen met zout water  en draaien ze om tot de gewenste rijpingsgraad bereikt is.
Bij het proeven merk je meteen de goede invloed van de rijping op de smaak van de kaas. Als je van een pittige reis houdt, moet je  dus zeker de Kaasroute zelf eens ontdekken!
 
www.kaesestrasse.at

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Folders & Brochures

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.