Please choose Language or Country
or

Mostroute in Niederösterreich

Bloeiende fruitbomen, glooiende heuvels, kleurrijke velden en vooral een amberkleurig sap, die de regio haar naam gaf, dat zijn de ingrediënten van het Mostviertel, één van de meest gevarieerde culturele landschappen van Oostenrijk.

De Most, elders gemaakt van appels, wordt in het Mostviertel gemaakt van peren die de Most zijn eigen fruitigheid en elegantie bezorgen. Op de 200 km lange Moststraße tussen de rivieren Ybbs en Enns heb je mogelijkheden te over om het gezonde drankje, dat de Kelten al wist te bekoren, te leren kennen. 29 Most-tavernes, 21 Most-cafeetjes en 24 boerderijtjes liggen direct langs de weg. Maar een peer is niet zomaar een peer! Welke keuze heb je zoal? Je hebt de "speckpeer", "pichlpeer", "forschpeer", "stieglpeer", "knollpeer" of "rosenhofpeer". En er is maar één methode om erachter te komen welke perenmost het lekkerst smaakt: proeven, proeven en nόg eens proeven. Tijdens het proeven vertellen de boeren graag hoe de Most in de flessen terechtkomt. De uitsluitend handgeplukte peren, die niet kunstmatig besproeid worden, worden door veel producenten nog met oude machines zoals de “perenrasper” geplet en met de hand geperst voordat ze 6 tot 8 weken in kelders opgeslagen worden om te vergisten. Het alcoholgehalte van de Most ligt tussen 4 en 8%. Deze sterke, fruitige drank is niet alleen verfrissend, maar ook zeer gezond. Most is vanwege zijn rijkdom aan vitamine C, kalium, calcium, magnesium zeer geschikt om voedingstekorten te compenseren.

Als je nog meer aan je gezondheid wil werken, kan je de vele wandel- en natuurpaden in de Mostroute te voet of op de fiets verkennen. Vooral de romantische panoramaroute tussen Behamberg en Kürnberg (Kaiserin-Elisabeth-Warte), tussen Ertl en Seitenstetten (Voralpenblick) als tussen Neuhofen en Euratsfeld bieden een prachtig uitzicht over het unieke heuvellandschap met zijn verspreide gehuchten en zijn typische vierkantvormige boerderijtjes. In de lente, wanneer de fruitbomen in volle glorie beginnen te bloeien, is het hier prachtig.

Ook de culturele aspecten komen langs de Mostroute zeker aan bod. In het hart van het Mostviertel ligt het sinds 1112 bestaande Stift Seitenstetten, dat met haar gotische stiftskerk, haar Romaanse ridderkapel en haar barokke gebouwen een uniek architectonisch Ensemble vormt. Het benedictijnerklooster steekt zichtbaar uit boven het glooiende heuvellandschap, vandaar dat het in de volksmond het “Vierkanter Gottes” genoemd wordt.

www.moststrasse.at

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Folders & Brochures

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.