Please choose Language or Country
or
Stufen des Erzberg © Steiermark Tourismus

Oostenrijkse Eisenstraße

De regio "Eisenwurzen" ligt aan het drielandenpunt van Oberösterreich, Niederösterreich en Steiermark. Als voormalig economische gebied, uitgaand van de Steirische Erzberg, had de regio ooit een grote invloed op de Europese economie.
De Steirische Eisenstraße neemt u over een lengte van ongeveer 100 kilometer mee op een spannende tijdreis die het verleden en het heden van de ertsmijnbouw en het smelten ervan terug tot leven brengt. Tot op heden is de Erzberg, waar meer dan 1.200 jaar erts gewonnen werd, het centrum van de Eisenstraße. De Erzberg is het middelpunt van de indrukwekkende natuurlijke schoonheid en een stille getuige gebleven van een geweldige technologische vooruitgang.

Talloze historische bezienswaardigheden langs de Steirische Eisenstraße getuigen van de vroegere productie-installaties. Wandelen in de voetsporen van het erts betekent dat u ondergedompeld wordt in een wereld van mythische figuren. U passeert langs verschillende stations waar uitleg wordt gegeven over de ertsmijnbouw. Het is een groot gebied met ruige bergtoppen en pittoreske alpenweiden, ruisende beekjes en rustige meren, verborgen greppels en donkere grotten. De Steirische Eisenstraße biedt het hele jaar door een mooie mix van culturele en natuurervaringen en de beste omstandigheden voor sportliefhebbers.
Steierse Eisenstraße
Natuurpark Eisenwurzen

De regio Kulturpark Eisenstraße in het Mostviertel in Niederösterreich combineert de zachtglooiende regio in het noorden met de wilde en romantische regio rond de Ötscher en Ybbstaler Alpen. Vijf elementen hebben de geschiedenis én het charakter van de hele regio beïnvloed: metaal, vuur, water, hout en aarde. Het overvloedige hout in het bosrijke zuiden van de regio, het water van talrijke rivieren en het vuur waren ideale omstandigheden voor de verwerking van ijzer in de ijzermolens en het smeden.

Tegenwoordig staan deze vijf elementen centraal in heel wat avontuurlijke en plezante aanbiedingen in het Kulturpark Eisenstraße. Attracties, musea en evenementen staan garant voor spannende ontdekkingsreizen. Hier treedt u in de voetsporen van de voormalige "Schwarzen Grafen": bezoek hamermolens, observeer smids, waag uzelf aan de smeedkunst of ontdek hoe boomstammen vroeger door de waterkracht werden getransporteerd. De regio Kulturpark Eisenstraße telt meer dan 150 attracties en themapaden.
Cultuurpark Eisenstraße Niederösterreich

De weg van de Eisenstraße in Oberösterreich gaat door rotsachtig berglandschap en zachte rivierdalen, maar ook door historische dorpjes als Enns, de oudste stad van Oostenrijk, of het middeleeuwse oude stadscentrum van Steyr. Deze stad was in de 15de eeuw na Wenen de rijkste en voornaamste stad van Oostenrijk. De rijkdom dankten ze aan hun hoogwaardige messen- en zwaardenproductie. Later kwamen ook vuurwapens daarbij. Dat er langs de Eisenstraße niet alleen wapens werden geproduceerd, maar dat deze ook ijverig werden gebruikt, bewijst het in Europa unieke Wilderermuseum in St. Pankraz. Hier staan legendes en jachtavontuur centraal. De voormalige Nagelschmiede in Losenstein is vandaag een museum dat een schat aan interessante informatie en pronkstukken bevat, evenals 's werelds grootste collectie handgesmeden nagels.

Dat ijzer ook goed kan klinken, wordt duidelijk in het stadje Molln. Hier werden mondtrommels gemaakt. In showbedrijven kunnen bezoekers zich in de voetsporen van de smederijkunst wanen en ontdekt u de verschillende stappen van de smeedarbeid tot het precisiewerk.
Eisenstraße in Oberösterreich

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.