Please choose Language or Country
or

Stiermarkse-Burgenlandse Kastelenroute

Ridders, heksen, tovenaars, legendes, sagen en reeds lang uitgedoofde vulkanen – dat zijn de ingrediënten van de 18 burchten en kastelen langs de Stiermarkse-Burgenlandse Kastelenroute.
Het Zuidoosten van Oostenrijk behoort tot de regio’s met de meeste burchten en kastelen in de wereld. Gelegen aan de grens van het Heilige Roomse Rijk der Duitse natie werden hier tijdens de middeleeuwen een dichte concentratie aan burchten gebouwd die als bescherming dienden tegen de wilde volkeren uit het Oosten en het Osmaanse Rijk.

De meeste vestingen kunnen er fier op zijn dat ze nooit in handen van de vijand zijn gevallen. Ook de 850 jaar oude Riegersburg niet. Deze burcht ligt op een 482 m hoge vulkaankegel in het midden van Oost-Steiermark en je moet ze gezien hebben om te geloven dat ze bestaat. Hoog gelegen boven vaak nevelachtige velden lijkt ze zo te passen in een droombeeld uit “The Lord of the Rings”. Ze werd lange tijd beschouwd als “sterkste vestiging van het christendom”. Vandaag de dag kan je de oninneembare Riegersburg makkelijk veroveren via een lift die je de steile helling naarboven voert. Maar de burcht is nog steeds met mystiek omgeven. Daarom worden er tijdens Walpurgisnacht en op knusse, zomerse volle maanavonden steevast vertoningen opgevoerd waarin heksen en tovenaars centraal staan.

Reis je verder naar het Noorden, door het Stiermarkse Thermenland, “bots” je op nog meer historische gebouwen, namelijk de kastelen Herberstein, Schieleiten en Hartberg. Zonder het te weten, ben je in de provincie belandt die haar naam dankt aan haar vele burchten: Burgenland. In het midden van het natuurpark Geschriebenstein, een van de meest afgelegen gebieden in Centraal-Europa, ligt de 1000 jaar oude Burg Bernstein. Hier werden delen van de film “The English Patient” gedraaid. De held van de film, Ladislaus Almásy, heeft hier namelijk nog geleefd. In 1892 kreeg zijn familie het boven op een rotsblok in de pannonische laagvlakte gelegen slot in handen van de hongaarse graaf Batthyány, wiens familie hiervoor honderden jaren leefde. Wie in het slothotel overnacht, kan niet enkel genieten van de authentieke sfeer, maar kan zich ook vergapen aan de vele arabische tekens die de reisgekke “English Patient” hier achterliet.

Niet ver daarvandaan bevindt zich de enige echte laatste ridderburcht van Oostenrijk, Burg Lockenhaus. De ridderzaal, de hal met kruisribgewelf en de burchtkapel met middeleeuwse fresco’s zijn zeker een bezoek waard. Zoals het een echte ridderburcht betaamt, kan ook Burg Lockenhaus uitpakken met een hele boel gruwelijke verhalen. Het vreselijkste verhaal is zeker dat van de kasteelvrouw Elisabeth Báthory (1560-1614) die de bijzondere eigenschap had om jonge meisjes op te sluiten, vervolgens op sadistische wijze te folteren en daarna te vermoorden. Omdat ze geloofde dat het bloed van maagden haar eeuwige jeugd zou verschaffen, kreeg ze de bijnaam “Bloedgravin”.

Vandaag de dag gaat het er in Burg Lockenhaus vreedzamer aan toe. Tijdens het Kammermusikfest in de zomer worden bekende muzikanten uit de hele wereld uitgenodigd om onder leiding van de wereldberoemde violist Gidon Kremer klassieke en moderne stukken ten beste te geven. Wat werkelijk gespeeld wordt, is een goed bewaard geheim dat pas de dag voordien vrijgegeven wordt. Slechts één van de vele verrassingen die de Kastelenroute te bieden heeft ..
 

www.schloesserstrasse.com

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Folders & Brochures

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.