Please choose Language or Country
or

Zuid-Stiermarkse wijnroute

Aan de prachtige omgeving van Zuid-Stiermarken waar wijngaarden over heuveltoppen tronen, kun je niet zomaar voorbijgaan! De ervaring wordt echter pas compleet als je met een heerlijk glaasje witte wijn en een typisch Stiermarks gerecht geniet van de prachtige panorama’s. Welkom in het Toscane van Oostenrijk!
Dat er door het bloed van echte Stiermarkers spreekwoordelijk druivensap stroomt, kom je hier gauw te weten. De Zuid-Stiermarkse wijnroute loopt tussen Ehrenhausen en Leutschach, heeft een lengte van 25 kilometer en leid je door de grootste wijnbouwregio van Stiermarken. De allerbeste witte wijnen zoals de Welschriesling, Sauvignon Blanc, Muskateller en zelfs Chardonnay (Morillon genoemd in Stiermarken) vind je hier terug.  

Je mag het begrip “wijnroute” in dit geval zeker letterlijk nemen, de route ligt namelijk langs een smalle landweg en voert je langs idyllische wijnbouwdorpen zoals Ratsch, Glanz, Langegg, Schlossberg of Eichberg-Trautenburg. De wijnroute loopt gedeeltelijk langs de Sloveense grens die op sommige plaatsen zelfs dwars door een straat loopt. Wanneer je de bochtige route bekijkt, wordt het meteen duidelijk dat hier niet zomaar een inhaalverbod werd ingesteld. Wij raden je aan de route op een gemoedelijke tempo te verkennen om optimaal te kunnen genieten van al het moois dat deze route te bieden heeft. Je kan er zeker van zijn dat de wijn die in deze regio verbouwd wordt , voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen. De uitstekende Zuid-Stiermarkse wijnen slepen geregeld prijzen en  medailles in de wacht. Naast de wijn kan je ook proeven van kaasspecialiteiten en andere, typisch Stiermarkse producten. Echte aanraders zijn de marmelades, Edelbrände (soort jenever) en natuurlijk ook de gekende Kernöl, dit is een slaolie gemaakt van pompoenpitten. Deze laatste wordt ook wel het “groene goud” genoemd in Stiermarken.

Glanz kunnen we als het absolute toppunt beschouwen van het Zuid-Stiermarkse heuvelland. Tijdens de “Glanzer Hoftour” kan je de lekkernijen van de lokale bedrijven te voet ontdekken. Bijzonder aantrekkelijk is de “Glanzer Kellerstraße“ die door de wijngaarden kronkelt. Hier zie je overal  de Klapotetz, een windmolen die vervelende vogels van de wijnranken moet weghouden. Wie de Eorykogel beklimt, wordt niet alleen beloond met een prachtig panorama, maar kan ook de grootste druif ter wereld bezichtigen. De reuzendruif werd uit glas gebouwd door Willibald Trojan en haalde het Guinness Book of Records.

Het feit dat de wijnroute geen rechte lijn vormt, ligt niet noodzakelijk aan de wijnconsumptie van de bezoekers. De route omvat reeds van in het begin talrijke vertakkingen. De afsplitsing naar Gamlitz, de grootste wijnbouwgemeente van Stiermarken is een echte aanrader. Ze bezit 300 hectaren die zowat 10%  uitmaken van het gezamenlijke Stiermarkse wijnbouwgebied. Wie niet alleen topwijn wil drinken, maar ook meer over de geschiedenis van de regionale wijncultuur wil bijleren, moet zeker halt houden bij het Museum voor Stiermarkse wijncultuur (in kasteel Obergamlitz).

www.suedsteirischeweinstrasse.at

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.