Please choose Language or Country
or

Burgenland: architectonische hoogtepunten

Reis je door Burgenland? Dan kun je niet om de wijn heen, maar ook niet om de moderne wijngaarden die je met hun wijnen en moderne gebouwen zullen verrassen.

Wijnmakerijen met bezienswaardige midden in de natuur

Wijnliefhebbers en architectuurfans kunnen hun hart ophalen tijdens een rondreis door de wijnbouwgebieden van het zonnige Burgenland. De laatste jaren besteden steeds meer wijnmakers in het Burgenland aandacht aan een bouwstijl die de eeuwenoude kunst van het wijnmaken in een modern en elegant jasje steekt.

Weingut Hillinger is hier een goed voorbeeld van: het heeft een spectaculaire bouwstijl, maar is letterlijk geïntegreerd in de omgeving. Om het voordeel van de ligging op de heuvel te behouden, werd een groot deel van het gebouw diep in de helling ingegraven en met wijnstokken beplant. Het zichtbare deel, met de kubusvormige proeflounge, rust op een slanke staander en lijkt zo wel boven de grond te 'zweven'. Door het grote panoramavenster heb je een weids uitzicht over de wijngaarden en het Leithagebergte. Overal waar dat kon, werd bij het ontwerp rekening gehouden met de natuur. Acht piramidevormige lichtkoepels zorgen bijvoorbeeld voor natuurlijk licht in de onderaardse productiehal, een van de modernste van Europa.

Veel traditionele wijnbouwbedrijven kregen geen nieuwbouw, maar werden op een kunstzinnige manier uitgebreid – dat gebeurde ook bij Weingut Heinrich in Gols. De productiehal waar de wijn gemaakt wordt, maakt ondanks zijn afmetingen een lichte indruk. Door een aantal goed doordachte details is het gebouw ook charmant gebleven: het ver uitspringende dak van de hal zorgt dat er veel plaats is voor extra opslag- en werkruimte in de open lucht. Bovendien heeft het interieur minder last van extreme temperatuursschommelingen door de natuurlijke ventilatie.

Heerlijke wijn, indrukwekkende architectuur, adembenemend uitzicht

Als je de internationaal bekroonde wijnen uit het Burgenland niet meteen ter plaatse wilt proeven, kun je ook kiezen uit een groot aantal aantrekkelijke alternatieven – waarbij je voortdurend begeleid wordt door moderne architectuur: het kubusvormige, van veel glas voorziene gebouw van 'Mole West', pal aan de oever van de Neusiedler See, wordt in zijn geheel door water omgeven. Niet alleen het terras ligt in de zon, maar ook het interieur van het gebouw dat op het zuiden gericht is. Zowel binnen als buiten geniet je hier van een spectaculair uitzicht over het enorme steppemeer.

Overnachten in het Burgenland: innovatief of nostalgisch?
  
Na een dag vol indrukken wordt het tijd om aan overnachten te denken – en ook dan valt er veel te kiezen: kies je voor modern design zoals bij de Wohnothek am Ratschen – of voor de kenmerkende Pannonische bouwwijze zoals je die bijvoorbeeld vindt bij de deelnemende bedrijven van Pannonisch Wohnen? Beide hebben hun eigen charme: enerzijds innovatieve woonkunst in de vorm van kubusvormige vakantiewoningen die op natuurlijke wijze gebouwd zijn, met een loftachtig interieur en heel veel hout. Anderzijds de nostalgische charme van dikke plafondbalken, veel onverwachte hoekjes en witgekalkte muren. Het Franz Liszt Konzerthaus in Raiding is trouwens een bijzonder goed voorbeeld van moderne architectuur tussen de traditionele, typisch Pannonische gebouwen: in de ontwerpfase werd rekening gehouden met het kleine, sobere geboortehuis van de componist en met de dorpse structuur. Het bescheiden, symmetrische gebouw past met zijn rustige witte vlakken naadloos in de omgeving, en royale glazen oppervlakken in de gevel op de begane grond laten de grenzen tussen binnen- en buitenruimte vervagen.

Land van burchten

Ondanks al die moderne architectuur mag je natuurlijk ook niet vergeten een van de historische burchten van deze deelstaat te bezoeken – bijvoorbeeld Burg Forchtenstein, Burg Lockenhaus of Burg Güssing. Schloss Esterhazy is een van de mooiste barokke kastelen van Oostenrijk en het heeft – hoe kan het ook anders – ook een eigen wijngaard. Met een glas rode wijn, liefst van de hier verbouwde blaufränkischdruif, en met veel nieuwe indrukken in je hoofd sluit je de dag in alle rust af op een van de plaatselijke wijnterrassen.

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.