Please choose Language or Country
or

Karinthië: architectonische hoogtepunten

In de waterrijkste deelstaat van Oostenrijk voert een architectuurrondreis ons direct naar en langs het water. Vele van de mooiste gebouwen van Oostenrijk staan aan de oevers van een van de vele schilderachtige Karinthische meren.

Schitterende villa's

Andere meren zijn dan misschien wel stemmiger of romantischer, maar de Wörthersee blijft toch de ster onder de Karinthische meren. Al sinds het begin van de 20e eeuw is het meer een geliefde ontmoetingsplaats voor de rijken en de schoonheden van de wereld, en dat is te zien aan een groot aantal schitterende villa's. Die zijn ook in die tijd gebouwd. Het best bewaard gebleven villacomplex uit die periode bevindt zich aan de noordelijke oever van het meer in Pörtschach, en omvat onder andere Villa Wörth. De speelse loggia's, terrassen, gevels en hoektorens van de villa, die ook bekendstaat onder de naam 'Wörtherschlössl', zijn vormgegeven in neorenaissancestijl.

In de stijl van de Wörtherseearchitectuur, waarop vooral de architecten Franz Baumgartner en Josef Viktor Fuchs hun stempel hebben gedrukt, is het badhuis in Werzer's Hotel Resort Pörtschach geopend. Het rond 1900 gebouwde huis werd volgens de richtlijnen van de bescherming van monumenten gerenoveerd en is fris witgeverfd met een gigantische glazen voorgevel en speelse torentjes. Na een weldoend verblijf in het spa-gedeelte met verschillende meersauna's, relaxzones en een verwarmd zwembad in het meer, laten de bezoekers zich de huisgemaakte Karinthische keuken of fijne mediterraanse lekkernijen smaken in de Beach Club. 

Een voorbeeld dat laat zien hoe belangrijk de representatieve functie van deze villa's was, wordt gevormd door Schlossvilla Miralago in Velden: de naar het meer gerichte gevel met twee symmetrische erkers is uiterst luxueus en artistiek uitgevoerd. Daarentegen doet het kleine houten boothuis van de villa, met zijn achthoekige, paviljoenachtige structuur, juist romantisch aan – het is een mooi voorbeeld van het toenmalige houtbewerkersambacht. Het voormalige badhuis van de villa kan exclusief gehuurd worden door groepen van twee tot tien personen. De gasten smullen er 's middags van een champagnebrunch of 's avonds van een elegant diner, terwijl ze van de zonsondergang genieten vanop hun privéloge.

Het boothuis van Villa Schnür is een bezienswaardigheid vanwege zijn uitbundige vormgeving met twee etages en vanwege de pittoreske ligging: het staat op palen in het water en is door middel van een houten steiger verbonden met de oever van het meer.

De charme van de villa's aan de Wörthersee ontdek je het best vanaf het water. Mocht je nog tijd hebben, dan kun je aanleggen in Klagenfurt en een wandeling maken naar een van de bezienswaardige gebouwen van de stad, met name het in jugendstil gebouwde Stadttheater.

Als je in een van de eerbiedwaardige slothotels aan het meer logeert, ervaar je de historische flair. Schlosshotel Leonstain in Pörtschach stamt uit 1492 en is daardoor een van de oudste gebouwen aan het meer. Schlosshotel Velden is zelfs een tv-ster: aan het begin van de jaren 1990 werd het imposante gebouw gebruikt als decor voor de populaire tv-serie 'Ein Schloss am Wörthersee'. Het zal niemand verwonderen dat het drie etages tellende renaissancegebouw, met zijn vier kenmerkende hoektorens en met vele acteurs, de show gestolen heeft.

Een van de meest bijzondere gebouwen van Oostenrijk

Ook aan de oevers van de Ossiachersee kun je je niet alleen met zwemmen vermaken, maar ook met de architectuur. Het ongeveer duizend jaar oude Stift Ossiach is in 2009 gesaneerd, verbouwd en uitgebreid. Tijdens de jaarlijkse culturele evenementen wordt de semitransparante gevel spectaculair verlicht.

Recht daar tegenover, aan de andere kant van het meer, bevindt zich een architectonisch juweel, dat bij de bevolking lange tijd zeer gemengde gevoelens opriep vanwege zijn bizarre uiterlijk: het 'Steinhaus' van Günter Domenig in Steindorf is een van de meest bijzondere gebouwen van Oostenrijk en geldt tegenwoordig als een van de belangrijkste sleutelwerken van de deconstructivistische architectuur. De gegroefde veelhoeken van staal, glas en beton staan voor de omringende berg- en rotsformaties, maar ook voor de uiteenvallende architectuur in het landelijke gebied.

Kunstenaars wekken de geschiedenis tot leven

Op een half uurtje rijden hiervandaan ligt de schilderachtige Millstätter See. Naast Stift Millstatt, waar in de historische gebouwen veel culturele evenementen plaatsvinden, noemen we hier vooral Schloss Porcia in Spittal an der Drau: het palazzo uit de 16e eeuw is een van de mooiste renaissancegebouwen ten noorden van de Alpen. 

In de nabijgelegen middeleeuwse cultuurstad Gmünd ligt nog een bijzondere attractie: 's zomers kun je als gast ervaren, hoe internationale moderne kunstenaars de historische gebouwen, pleinen en straatjes met hun kunst tot leven brengen. Ook in Friesach, de oudste stad van Karinthië, kun je de sporen van de middeleeuwen volgen: de goed bewaard gebleven historische gebouwen en de fortificatie van de stad met de stadsgrachten worden tijdens evenementen, zoals de Burghofspiele, perfect in scène gezet. Friesach ligt trouwens aan de Metnitz, Gmünd aan de Malta en Lieser. Hier in Karinthië staan zo goed als alle gebouwen dicht bij het water.

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.