Please choose Language or Country
or

Oberösterreich: architectonische hoogtepunten

Een dag in Oberösterreich is wel erg kort, als je je door alle architectuur wilt laten inspireren: betoverende historische stadjes, als Bad Ischl en Hallstatt, talloze kloosters, verspreid over de hele deelstaat en Linz als cultuur- en kunststad.

Linz: van staalstad naar cultuurstad

In Linz begint het, luidt het gezegde. En het is waar, de stad is een perfecte start voor een rondreis door Oberösterreich. 's Morgens vroeg, nog voor zes uur, is de beste tijd. Dan gaat de kabelbaan naar de Pöstlingberg namelijk naar boven. Echt de moeite waard. En niet alleen omdat de schone ochtendlucht zo verfrissend is en je van de eerste zonnestralen kunt genieten. Want als je eenmaal boven bent aangekomen, heb je een spectaculair uitzicht over Linz.

De stad heeft de afgelopen jaren een volledig nieuw imago verworven, voornamelijk vanwege de vele nieuwbouwprojecten. In Linz, waar tot een paar jaar geleden vooral staal gesmolten werd, versmelten tegenwoordig kunst, wetenschap en technologie tot een nieuwe, fabelachtige totaalcompositie. De moderne gebouwen, zoals het Lentos Kunstmuseum, toekomst- en technologiecentrum Ars Electronica, het Brucknerhaus en het opkomende Muziektheater vormen het kloppende hart van de regio – zonder daarbij de culturele wortels uit het oog te verliezen.

De architectonische tegenhanger van deze moderne architectuur is de oude binnenstad van Linz met de middeleeuwse Mariendom en de romantisch dromerige Landstraße met zijn vele kleine winkeltjes. Op een spectaculaire manier combineert het kolossale Linzer Schloss (het Slotmuseum) het traditionele met het moderne: aann de ene kant - de kant van de Donau - de historische muren, aan de andere kant de zuidelijke vleugel, die tegenwoordig uit een moderne constructie van glas en staal bestaat en die een deel van het historische slot vervangt, dat in 1800 is afgebrand. 

Op de fiets door de regionale geschiedenis

In Oberösterreich springt iedereen graag op de fiets. Op de fiets kun je prima naar Enns, een van de mooiste historische stadjes van deze deelstaat. De dorpskern, met de 60 meter hoge stadstoren, is volledig intact gebleven. Ook heel mooi, en op hun eigen manier uniek, zijn de historische stadjes Steyr, Schärding, Gmunden en Wels

Ook het Salzkammergut, met zijn prachtige bergen en meren, is schilderachtig. Het is niet voor niets dat keizer Franz Joseph en zijn vrouw Sisi de neoclassicistische Kaiservilla in Bad Ischl gebruikten om bij te komen van alle vermoeienissen in Wenen, en dat talloze kunstenaars hun zomervakantie doorbrachten in de idyllische dorpen van het Salzkammergut. Ook nu is de sfeer van het verleden nog duidelijk voelbaar. 

Romantiek en ervaringen in Hallstatt

Als je het over Bad Ischl hebt, is Hallstatt nooit ver weg. Niet alleen omdat deze beroemde plaats hier in de buurt ligt. Als je een combinatie zoekt van romantiek en ervaringen, ben je hier aan het juiste adres. De stad maakt deel uit van het Unesco-werelderfgoed. Dat is vanwege de unieke opbouw van de stad. Aan de smalle oever van de romantische Hallstätter See staan de huizen met hun kenmerkende houten bouwstijl dicht bij elkaar. Meteen daar achter rijzen de bergen steil omhoog. Het kenmerkendste gebouw van de stad, de parochiekerk Maria Himmelfahrt, geeft de stad een betoverende sfeer. 

Als we het over de architectuur van Oberösterreich hebben, mogen we de vele kloosters niet vergeten. Zij verlenen deze deelstaat namelijk zijn onmiskenbare karakter. Je zou dagen kunnen besteden aan het bezoeken van deze meesterwerken: Stift Wilhering, Stift St. Florian, Klooster Mondsee, de kloosters Schlierbach en Kremsmünster of Schloss Kremsegg. Maar dan is een dag natuurlijk meteen veel te kort. Geen probleem, neem gewoon meer tijd en doe het rustig aan. Even rustig als de mensen die hier wonen.

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.