Please choose Language or Country
or

Top-activiteiten

Meer suggesties

Steiermark: architectonische hoogtepunten

Architectuur wordt sterk bepaald door de omgeving en andersom. Het is dan ook niet zo gek dat de veelzijdige regio Steiermark ook op architectonisch vlak van alle markten thuis is.

Kunstenaars op het spoor

Een bijzonder aantrekkelijk uitgangspunt voor een architectonische ontdekkingsreis is het Ausseerland in het Steiermarkse deel van het Salzkammergut. De mooie villa's met hun karakteristieke veranda's hebben nog precies dezelfde charme als in de keizertijd. Een goede gelegenheid om deze juwelen van bouwkunst te bekijken en meer te weten te komen over de toenmalige kunstenaars, is de 'Via Artis'. Deze route begint bij het Kurhaus respectievelijk het Literatuurmuseum Altaussee en leidt bijvoorbeeld naar de villa in de voormalige koninklijke tuin, waar Friedrich Torberg zijn boeken schreef.

Als we het over de architectuur van een regio hebben, mogen we de sacrale gebouwen niet vergeten. Vooral niet als ze zo indrukwekkend zijn als de benedictijnerabdij Stift Admont. Het grootste nog bestaande klooster van Steiermark bevat ook de grootste kloosterbibliotheek ter wereld. De wereldberoemde basiliek in het pelgrimsoord Mariazell daarentegen, is een volmaakte combinatie van gotiek en barok.

Op Graz raak je nooit uitgekeken
 

Het is Graz uitstekend gelukt een brug te slaan tussen het verleden en de toekomst, tussen traditioneel en modern. Een reusachtig, blauw schitterend gebouw heeft zich hier tussen de middeleeuwse huizen van de oude binnenstad geperst. Het Grazer Kunsthaus, dat ook wel liefkozend 'the friendly alien' wordt genoemd, is een van de vele voorbeelden van de moedige bouwkunst in Graz. Het 'eiland in de Mur' van de New Yorkse kunstenaar Vito Acconci is een halfopen mosselschelp die zijn bezoekers midden in de Mur ontvangt. Het 'Mumuth' - gebouw voor muziek en muziektheater - is gehuld in een monochroom net van geweven metaal. En in de botanische tuin vormen de moderne broeikassen van Volker Giencke een bizar contrast met de elegante villa's van de daar omheen liggende wijk.

Graz kan zich beroemen op de grootste middeleeuwse binnenstad van Europa. De speelse gevels van de huizen in Graz en de kronkelige straatjes veranderen elke stadswandeling in een speurtocht door alle tijdperken in de bouwkunst. Een andere blikvanger is Schloss Eggenberg, een echt juweel van barokke bouwkunst. Als je van musea houdt, kun je beter meteen een paar dagen extra plannen, want het nieuwe Joanneumsviertel heeft nogal wat te bieden.

Er is hier nog zoveel meer te zien en te beleven. De wijnmakers langs de Schlösserstraße, die zeventien burchten en kastelen met elkaar verbindt, bijvoorbeeld bieden onvergetelijke ervaringen aan.  Van hieruit kom je in het Steirische wijngebied, in het zuidelijkste deel van Steiermark. Ook hier gaan traditioneel en modern hand in hand. Behalve de gezellige en klassieke wijnterrassen, zoals bij het idyllisch gelegen Winzerhaus Kogelberg in Kaindorf, vind je steeds vaker de nieuwe, moderne wijnmakerijgebouwen, waarin de traditionele kunst van het wijnmaken op een moderne manier gepresenteerd wordt - zoals in de wijnkelder van de Familie Sabathi in Leutschach.

Architectuur in de thermen

Als je de verwennerijen van een wijnproeverij wilt combineren met een aangenaam bezoek aan een spa, moet je in het Loisium Wein & Spa Resort in Ehrenhausen zijn. De karakteristieke houten gevel met zijn heldere belijning getuigt van de geslaagde wisselwerking tussen architectuur en natuur. Die is ook bij het Rogner Bad Blumau op een indrukwekkende manier tot stand gebracht, maar dan met volledig andere architectonische elementen: het heeft een speelse, fantasierijke vormgeving en vormt met zijn ronde vormen en bonte gevels een levend totaalkunstwerk met de omringende akkers en weilanden. De ideale plek om alle indrukken van de architectonische ontdekkingsreis nog eens de revue te laten passeren – en om in gedachten de volgende route al te plannen.

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Folders & Brochures

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.