Please choose Language or Country
or

Wenen: architectonische hoogtepunten

Wenen staat vol met architectonische hoogtepunten. Zowel in de historische binnenstad als op de wijnterrassen aan de overkant van de Donau. Moderne architectuur en historische gebouwen worden hier op origninele wijze samengesmolten.

Jugendstilgebouwen binnen het moderne U-bahnnetwerk

Als je 's morgens vroeg langs het Donaukanaal wandelt, geniet je niet alleen van de eerste zonnestralen. Je voelt hier ook de erfenis van de belangrijkste architect van Wenen. Langs de weg krijg je een eerste indruk van de beroemde jugendstilarchitectuur van Otto Wagner: de U-bahnstations Roßauer Lände en Friedensbrücke werden in het begin van de 20e eeuw gebouwd naar ontwerpen van deze invloedrijke stedenbouwkundige.

Traditioneel en modern

In het historische centrum van Wenen staan de traditionele en moderne architectuur op bijzondere wijze naast elkaar. De gotische Stephansdom staat bijvoorbeeld tegenover het moderne Haas Haus, dat helemaal uit glas en staal bestaat. Ook de Hofburg, het keizerlijke, luisterrijke centrum van de Donaumonarchie staat vis-à-vis met het Looshaus, een van de symbolen van de Wiener Moderne. Niet ver daarvandaan vinden we de wereldberoemde Staatsopera. Daarnaast het Albertina, dat niet alleen een van de grootste grafische collecties ter wereld herbergt, maar dat ook opvalt door de Soravia Wing - een opmerkelijke, moderne constructie van glas en staal, die een zwevend afdak vormt.

Huiskamer – midden in Wenen

Tijdens een wandeling tussen het Kunsthistorisch museum en het Natuurhistorisch museum herken je direct het keizerlijke verleden. Daar vlakbij kun je een bijzondere mengeling van geschiedenis en de moderne tijdsgeest bewonderen. We hebben het natuurlijk over het MuseumsQuartier. Het complex, dat 100 jaar geleden nog deel uitmaakte van de keizerlijke hofstallen, werd met behulp van moderne technieken opnieuw tot leven gewekt. De binnentuin heeft nu de vorm van een moderne, stedelijke huiskamer gekregen, omringd door historische en moderne gebouwen zoals het Leopold Museum en het Museum voor moderne kunst. Het MuseumsQuartier is daardoor een van de levendigste plekken in Wenen. Hier kom je om te ontspannen, om te kletsen of om van de kunst en de avondzon te genieten.

Een smeltkroes van bouwstijlen 

De omgeving van de Karlsplatz vormt een smeltkroes van verschillende bouwstijlen: de Secession aan de Friedrichstraße is een van de belangrijkste jugendstilgebouwen in Wenen. De barokke Karlskirche aan de Karlsplatz vormt dan weer een contrast met de wereldberoemde Wiener Musikverein, die er vlak naast staat.

Dat Wenen zo veel culturen in zich verenigt, is te danken aan het grootse verleden van de stad. De erfenis van het Habsburgse Rijk is terug te vinden in talrijke keizerlijke gebouwen, waaronder twee bijzonder indrukwekkende paleizencomplexen: Het schitterende Schloss Schönbrunn met de uitgebreide kasteeltuin en de Gloriette was vroeger de zomerresidentie van het keizerlijk hof. Ook Schloss Belvedere, de voormalige residentie van de Oostenrijkse veldheer Prins Eugène von Savoyen, vormt met zijn schitterende vertrekken en het uitnodigende park een indrukwekkend voorbeeld van de keizerlijke architectuur.

Afsluiten met de Weense 'huiswijn' 

Als je meer van modern houdt, is Donau City de juiste plek voor jou. De wijk wordt ook wel 'Vienna DC' genoemd. Hier rijzen glazen torens hoog op naar de hemel, hier bevind je je in het moderne centrum van Wenen waar moderne architectuur, met glas, staal en beton regeert. Wenen heeft het voorrecht, dat het eigen wijngaarden heeft en dus ook over eigen Weense 'huiswijn' beschikt. En dat in combinatie met een architectonisch uitstekende wijncultuur. De laatste stop voor vandaag wordt dus zeker Wien-Floridsdorf. In Weingut Christ of Weingut Wieninger sluiten we de dag af met een heerlijk glaasje Weense wijn.
 
Prost!

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.