Please choose Language or Country
or
Lisztcentrum in Raiding, Burgenland / Oostenrijk © Günther Pint

Het Lisztcentrum in Raiding

Sinds de opening van het Lisztcentrum in 2006 wordt er jaarlijks een concertreeks met wereldbekende artiesten georganiseerd. Sindsdien is het kleine, idyllische plaatsje een trefpunt voor vooraanstaande musici en muziekliefhebbers uit de hele wereld.

Het Lisztcentrum is een modern concertgebouw direct naast het historische geboortehuis. Net zoals de boerenhuizen in de omgeving heeft het gebouw alleen op de begane grond ramen, die echter zeer groot zijn en vanuit de foyer uitzicht bieden op het geboortehuis. Witte muren en houten vloeren bepalen het interieur van het twee verdiepingen tellende gebouw.

De concertzaal zelf is eveneens eenvoudig van opzet, biedt plaats aan circa 600 toeschouwers – dus bijna net zoveel als de totale volwassen bevolking van Raiding – en beschikt over een uitstekende akoestiek. Het jaarlijks terugkerende Lisztfestival biedt bezoekers de mogelijkheid zijn muziek in zijn geboorteplaats te beleven en ervaren.

Het karakteristieke geboortehuis is sinds 1951 een museum en werd eveneens gerenoveerd. Bezoekers krijgen hier een beeld van het leven en werk van de kosmopolitische componist. Naast veel foto’s, muziekmateriaal en het dodenmasker van Liszt uit Bayreuth, kan men onder andere curiositeiten zoals de Erard-vleugel die Liszt zelf bespeeld heeft, bewonderen. De architecten ontvingen voor het vertellende spanningsveld dat tussen het Lisztcentrum en het geboortehuis ontstond, de architectuurprijs van het Burgenland.

Lisztzentrum Raiding
Liszt-Festival

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.