Please choose Language or Country
or
Baden bei Wien

Kleine historische steden

De “kleine historische steden” liggen als schatten verborgen in heel Oostenrijk. Eenmaal gevonden? Dan word je er vast en zeker betoverd door de bijzondere historische sfeer. Het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Bilder: Kleine historische steden

 • Schloss Porcia in Spittal an der Drau © Österreich Werbung / Gerhard Trumler Schloss Porcia in Spittal an der Drau © Österreich Werbung / Gerhard Trumler
 • Lienz im Sommer © Tirol Werbung / Bernhard Aichinger Lienz im Sommer © Tirol Werbung / Bernhard Aichinger
 • Winter magic © Österreich Werbung / Robert Maybach Winter magic © Österreich Werbung / Robert Maybach
 • Steyr © Kleine historische Städte Steyr © Kleine historische Städte
 • Feldkirch © Nik Skorpic Feldkirch © Nik Skorpic
 • Uitzicht op Zell am See © Zell am See-Kaprun Uitzicht op Zell am See © Zell am See-Kaprun
 • De Schattenburg in Feldkirch, Vorarlberg © Feldkirch Tourismus De Schattenburg in Feldkirch, Vorarlberg © Feldkirch Tourismus
 • De oude vesting Kufstein © Festung Kufstein.at De oude vesting Kufstein © Festung Kufstein.at
 • Het kleine historische stadje Imst © TVB Imst - Gurgltal Het kleine historische stadje Imst © TVB Imst - Gurgltal
 • Een typisch huis in Rust © Österreich Werbung / H. Wiesenhofer Een typisch huis in Rust © Österreich Werbung / H. Wiesenhofer
 • Steyr Steyr
 • Voormalige residentiestad Bad Ischl © Panoramio Voormalige residentiestad Bad Ischl © Panoramio

Een aantal kleine, bezienswaardige en romantische Oostenrijkse stadjes groepeerden zich inmiddels goed tien jaar geleden in de vereniging van de ‘kleine historische steden’. Ze zijn inmiddels met zo’n zeventien en een bezoek eraan is vaak erg de moeite waard.

Meer informatie vind je op de website: khs.info
We stellen er hier alvast tien aan je voor: 


1) Baden: nostalgie in Biedermeierstijl
Vlakbij Wenen ligt het bekende en nobele kuuroord Baden. Hier verbleven niet alleen de gekroonde hoofden tijdens het beroemde Congres van Wenen, ook Beethoven verbeef hier langere tijd. Baden heeft sindsdien niet aan grandeur ingeboet. Aanraders zijn de moderne thermen, met uitgestrekt (zand)strand(!), het rosarium (met maar liefst zo'n 20.000 rozen), het Beethoven-huis en het poppen- en speelgoedmuseum. Je kunt er bovendien ook een gokje wagen in het grootste casino van Europa.

2) Bad Ischl: voormalige residentie van de keizer.
Dit stadje werd voornamelijk bekend dankzij keizer Franz Joseph. Niet alleen verloofde hij zich hier met zijn Sisi, hij verbleef er ook vaak in zijn 'Kaisersvilla', en bracht er vanaf 1875 vele jaren zijn vakantie door. In zijn zog kwamen veel beroemdheden naar Ischl, zoals componist Lehar, die er ook een villa had. Breng een bezoekje aan de verschillende woningen (vandaag de dag musea) en geniet er van de beroemde gebakjes van konditorei Zauner.

3) Feldkirch: stad van de graven van Montfort
Het Middeleeuwse stadje Feldkirch ligt nabij de grens met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Tot de vele bezienswaardigheden behoren onder andere de Schattenburg (13e eeuwse burcht met daarin een heemkund museum én een restaurant waar je de grootste schnitzels van Oostenrijk kunt eten!), het stadhuis, waar je zeker de bovenzaal met prachtige fresco's moet bezoeken, de Katzenturm (restant van de stadswallen met de grootste klok van Vorarlberg), de domkerk St. Nikolaus (de belangrijskte gotische kerk van Voralberg) en het wildpark.

4) Imst: stad der bronnen
Het stadje Imst kan terugkijken op een rijk verleden, met name dankzij de mijnbouw en de handel en het kweken van vogels. Dit laatste aspect werd trouwens vereeuwigd in de operette 'De vogelhandelaar' van Carl Zeller, die zich in Imst afspeelt. Tot de blikvangers behoren de Rosengartenschlucht, een kloof in het centrum van de stad, de parochiekerk Maria Himmelfährt, met de hoogste kerktoren van Tirol (84,5 m), het opmerkelijke beeldenpark Salvesen en de Alpine Coaster, de langste achtbaan van de wereld. Imst is ook bekend door het speciale carnavalsfeest in het stadje.
 
5) Kufstein: de middeleeuwse vesting.
Dit leuke grensstadje in de vallei van de Inn is ontstaan rond een imposante burcht - de vesting Kufstein. De vesting, die reeds in het jaar 1205 werd vermeld, is vandaag de dag vanuit het centrum te bereiken via een glazen lift. Opmerkelijk is ook het Heldenorgel in de burchttoren. Het orgel telt maar liefst 4.307 pijpen en is het grootste 'vrijstaande' orgel ter wereld.
In Kufstein wordt ook het beroemde Riedelglas sinds 1756 geblazen. Er werd dan ook een museum aan dit beroemde glas gewijd. 

6) Lienz: de Dolomietenstad
In Lienz waan je je ongetwijfeld in het Zuiden. Het weer is hier namelijk vaak uitstekend en je ziet er overal (sub)tropische planten, zoals wuivende palmen. Ook de Dolomieten wenken hier. In Lienz vind je onder andere een uitgestrekt en grotendeels overdekt koopcentrum en het opmerkelijke Schloss Bruck (vandaag de dag een museum). Ook een bezoek aan Aguntum, een oude Romeinse stad en een interessant archeologisch park, is zeker de moeite waard. 

7) Rust - het kleinste stadje van Oostenrijk
Dit lieflijke stadje nabij de Neusiedlersee is vooral bekend vanwege de vele ooievaars en de goede wijn. De stad behoort sinds 2001 tot het UNESCO werelderfgoed. In de Fischerkirche kan je de oudste muurschilderingen van het Burgenland bezichtigen. 

8) Spittal an der Drau: Italiaanse Renaissance en cultuur
Dit levendige stadje ligt in de buurt van de bekende Karintische meren en de Nockbergen. Je vindt er tal van fraaie renaissancegebouwen. Tot de blikvangers behoren het slot Porcia, met daarin een interessant museum over de volkskunst uit de regio, en het stadhuis. Op de eerste verdieping van het Gerngross City Center kan je de grootste model-spoorweg van Oostenrijk bekijken. 

9) Steyr: romantiek troef
Daar waar de rivieren de Enss en de Steyr samenkomen, ligt het kleine romantische stadje Steyr. De stad behield grotendeels haar charmante, middeleeuwse uitzicht. Tientallen huizen, vooral rond het grote marktplein, zijn beschermde monumenten. Vlakbij bevindt zich het bekende bedevaartsplaatsje Christkindl, met het speciale postkantoor (enkel in de kerstperiode). 

10) Zell am See: een waar vakantieparadijs
Dit sfeervolle stadje wordt omgeven door bergtoppen (de Grossglockner Hochalpenstrasse begint namelijk hier) en is gelegen aan een schilderachtig meer. Zell am See biedt een waaier aan sportieve mogelijkheden, leuke winkelstraatjes en een gezellige sfeer. Aanraders zijn de oude Vogtturm, waarin nu een interessant heemkundig museum gevestigd is, het stadhuis (slot Rosenberg) en de oude parochiekerk. 

De smaak te pakken gekregen? Bestel dan hier gratis de brochure van de kleine historische steden.

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.