Please choose Language or Country
or

Modern design

Wereldwijd krijgen Oostenrijkse ontwerpers steeds meer allure. Vooral jonge designers trekken internationale aandacht.

Bilder: Modern design

  • Beeldje Augarten porselein © Österreich Test / Astrid Bartl Beeldje Augarten porselein © Österreich Test / Astrid Bartl
  • Augarten porcelein Augarten porcelein

Keramiek van Petra Lindenbauer
In een onlangs gerestaureerd monumentaal herenhuis uit de 17e eeuw, omringd door de middeleeuwse gebouwen van de kleine universiteitsstad Schlaining in het SüdburgenLand ontstaan de kunstwerken van kunsthistorica en archeologe Petra Lindenbauer. Ze is gegrepen door klei als basismateriaal, en ze ontwerpt in haar nieuwste collectie 'à Table' modern gebruikskeramiek met een artistieke waarde. Want de kunstenares ziet het als haar opdracht, het dagelijkse leven te verfraaien met kunst. Lindenbauers keramiek is authentiek, eenvoudig van vorm en bescheiden van kleur. Op zoek naar de 'juiste' klei experimenteert ze met kleisoorten uit de hele wereld – van zwarte klei uit Spanje tot de lichtere varianten uit Australië en Duitsland. Door het speciale glazuur wordt elk bord een uniek stuk. Bovendien is ze altijd op de hoogte van de actuele foodtrends. Hoe goed het keramiek van Lindenbauer harmonieert met modern design, liet ze zien op de beurs 'Wohnen & Interieur 2011', waar ze de showkeukens van keukenontwerper bulthaup met haar kunstwerken decoreerde. Keramiekliefhebbers kunnen de galerie en het atelier van de kunstenares in Schlaining op afspraak bezoeken.
www.petralindenbauer.at

Augarten Porselein
Veldspaat, kwarts en kaolien – dat zijn de stoffen waaruit porselein wordt gemaakt. Augarten Porzellan maakt het „witte goud“ al sinds 1718 en daarmee is het traditierijke bedrijf de op eenna-oudste porseleinproducent van Europa. Augarten Porzellan is wereldwijd bekend en dat is niet voor niets: het kenmerkt zich door een fijne, gracieuze vorm, de schoonheid van het lijnenspel en een voortreffelijke bewerking. De combinatie van eerbiedwaardige traditie en hedendaagse kunstzinnigheid verleent ieder afzonderlijk stuk iets bijzonders. De vele productiestappen – van ontwerpen, gieten, branden tot aan beschilderen – worden bij een rondleiding door de fabriek in het statige Schloss Augarten inzichtelijk gemaakt.
www.augarten.at

Designlabel Lucy D.
Achter dit vrouwelijke pseudoniem gaat een designlabel schuil van twee kunstenaressen die voor flink wat opschudding in de designwereld hebben gezorgd: Barbara Ambrosz en Karin Santorso. In 2001 begonnen zij met het verwerken van glas. Hun toen gecreëerde drinkschaal Liquid Skin, die zich perfect aan de vorm van de hand aanpast, is vandaag de dag in het MoMA in New York te zien. Andere productdesigns van deze twee rijzende sterren veroverden in een mum van tijd de designmetropool Milaan. Naast een grote collectie tableware ontwierpen ze ook onconventionele meubels. Bijvoorbeeld Eater’s Bench, een zitmeubel waarop het niet alleen prettig dineren is, maar waarop je ook ontspannen achterover kunt liggen.
www.lucyd.com 

Mano Design
Handarbeid verheffen tot groot vakmanschap, dat is het credo van Hedwig Rotter. Daarom noemde zij haar fabriek Mano Design - „manus“ betekent hand in het Latijn. Rotter heeft naast accessories en interieur een liefde voor hoogwaardig porselein. Als geen ander verkent ze daarbij alle mogelijkheden van het fragiele materiaal, speelt ze met de gebruikelijke vormen en daagt ze het breekbare materiaal steeds opnieuw uit. Maar ook humor speelt een belangrijke rol. Voetbalschoenen van porselein met een laagje goud of platina? Een theelicht van een porseleinen hertengewei? Dat en veel meer is in veel winkels en ook online te koop.
www.manodesign.at 

EOOS
De Griekse godin van de dageraad, Eos, inspireerde de drie designers Gernot Bohmann, Harald Gründl en Martin Bergmann voor de naam van hun designstudio. De tweede „o“ in EOOS verraadt de hang naar symmetrie bij het designer-trio. Hun scheppingen bestaan vooral uit meubel-, product- en winkelontwerpen. Internationale merken zoals Adidas en Giorgio Armani hebben bij het inrichten van hun shops een beroep gedaan op EOOS. Als bijzonder werk geldt de sauna „Inipi“, een architectonische herinterpretatie die de sauna uit de stoffige kelder wil halen en een plek wil geven in een stijlvolle slaap- of badkamer. Met zijn slimme keukendesign „b2“ voor de meubelbouwer Bulthaup won EOOS in 2010 de gouden designprijs in Duitsland.
www.eoos.com

Videos: Modern design

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.