Please choose Language or Country
or
Ritterspiele © Salzburger Burgen und Schlösser

Burcht- & slotrondleidingen voor kinderen

Oostenrijk is het land van de burchten en sloten - en vakantie voor kinderen kan in Oostenrijk heel spannend zijn. Bij de veelvoudige rondleidingen en festivals duik je in de lang vervlogen tijd en word je zelf een ridder of jonkvrouw.
De zwartgeklede ridder gaat met een hoog tempo op zijn tegenstander af, alleen zijn ogen blinken onder de zilveren helm, wanneer hij enkele seconden voor de botsing zijn lans omhoog steekt. De menigte jubelt en alleen aan de jas van enkele bezoekers kan je zien dat we niet echt in de middeleeuwen terechtgekomen zijn maar bij de Ehrenberger Ridderspelen in Tirol. Drie dagen lang is er hier elke zomer een middeleeuwse markt, nagebootste riddertoernooien, een streelzoo en een ridderlijke kinderspeeltuin met de draak Feuermaul. Als bijzonder hoogtepunt mogen na het toernooi ook alle kinderen tegen de ridders strijden.

De ridderspelen op de Burcht Sommeregg in Karinthië fascineren jong en oud. Stuntmannen en zwaardvechters uit heel Europa zorgen voor een onvergetelijke show voor de hele familie. Natuurlijk wacht de bezoekers ook een dagelijkse middeleeuwse markt mit livemuziek en een internationale goochelshow. 

Voor alle kinderen, die het hele jaar door met de middeleeuwen willen bezig zijn, is er het Burgerlebnis Mauterndorf in Salzburg: Verkleed krijg je eerst een spannende rondleiding door de verdedigingstoren met zes verdiepingen, daarna leren de kinderen korte scènes uit het dagelijkse leven in de toren. Bij het aansluitende middeleeuwse feestmaal (met broodjes uit Keutschach en "Gänsewein" (natuurlijk drinkwater) worden de toneeltjes naar voren gebracht.

Echt eng wordt het op Burcht Forchtenstein in het Burgenland: Bij de maneschijnrondleiding ga je door de nachtelijke burcht en tot in de donkerste kerker. In zwarte lakens gehuld en met knoflookteentjes tegen Dracula gewapend, gaan kinderen vanaf zes jaar op zoek naar vleermuizen en de wrede Rosalia, die misschien nog altijd haar onheil drijft…

Belevenisrondleidingen
met kostuums en zelf uitproberen vinden plaats op de  Burchtruïne Falkenstein in de wijnstreek van Niederösterreich, op Slot Landeck in Tirol (met schattenzoektocht) en op de Festung Hohensalzburg (hier zijn er ook nog interessante jeugdprogramma's).

Spannende slotrondleidingen en programma's voor kinderen heb je ook in het Slot Herberstein in Steiermark, waar je ridder Schlotternicht op een fantastische reis door de riddertijd kan begeleiden.

Het kindermuseum in het Weense Schloss Schönbrunn informeert in talrijke programma's over het dagelijks leven van de keizerfamilie. Hoogtepunt is de Quadrillekurs: Verkleed als prins of prinses (de mooie kostuums krijg je ter plaatse) wordt in de voormalige turnzaal van keizerin Elisabeth de hofdans aangeleerd. (kleine tip voor de ouders, die daar heel jaloers worden: jullie mogen ook meedoen.)

Het is ook majestueus in de Residenz Salzburg: De vorstelijke pronkkamers kan je op meerdere manieren ontdekken - verkleed als hongerige muizen (voor de kleintjes) of bij een tijdreis door 400 jaar (voor jongeren). Wie bang is verloren te lopen kan een oud plan maken en met een echte zegel sluiten en mee naar huis nemen.

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.