Please choose Language or Country
or

Basiliek van Mariazell

De Steierse gemeente Mariazell behoort tot een van de belangrijkste bedevaartsoorden in Europa. De imposante basiliek is een perfecte combinatie van gotiek en barok. Elk jaar hebben meer dan één miljoen pelgrims van over de hele wereld deze basiliek als einddoel.
Volgens de legende stichtte een Benedictijner monnik in het jaar 1157 op de plaats van de huidige basiliek een "Zelle", waar hij een uit lindenhout gesneden Mariabeeld bewaarde. Vandaar de naam Mariazell. De eerste vermelding van "Cell" dateert uit het jaar 1243. Honder jaar later had Mariazell zich reeds ontwikkeld tot een populair bedevaartsoord. Vanaf het midden van de 14de eeuw onstond de kerk met het gotische koor en het prachtig driebeukige schip.

Het gotische gebouw onderging in de 17de eeuw een barokke uitbreiding die de kerk zijn karakteristieke uitstraling gaf: twee barokke torens omgeven de machtige gotische centrale toren met zijn weelderige steendecoratie. Aan het hoofdgebouw werden ook nog zijkapellen toegevoegd.

Het door Johann Bernhard Fischer von Erlach ontworpen hoogaltaar behoort tot een van de meest indrukwekkende werken van de hoogbarokke ensceneringskunst. De in 1690 gebouwde Genadekapel huisvest het beroemde Laat-Romaanse genadebeeld "Magna Mater Austriae". Dit is een uit lindenhout gesneden beeld van de Heilige Maagd Maria.

Basiliek van Mariazell

Basiliek van Mariazell

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.