Please choose Language or Country
or
belvedere © Belvedere.at

Belvedere

Dit prachtige barokslot, in de 18e eeuw ontworpen door architect Johann Lukas von Hildebrandt, diende als zomerresidentie van prins Eugenius van Savoye. Vandaag de dag vind je er een van Oostenrijks bekendste kunstcollecties.

Dit prachtige barokslot bestaat uit twee paleizen: 'oberes' en 'unteres' Belvedere. Het obere Belvedere had ten tijde van prins Eugenius voornamelijk een representatieve functie; hiervan getuigen onder andere de schitterende marmerzaal, de Sala Terrena en het oude trappenhuis. Later diende het paleis als tentoonstellingsruimte voor de keizerlijke schilderijencollectie.

Vandaag de dag kun je hier Oostenrijks belangrijkste verzamelingen van middeleeuwse kunst, impressionisme en realisme tot en met kunst uit de 20e en 21e eeuw bekijken. De Österreichische Galerie des 19. und 20. Jahrhunderts is namelijk hier ondergebracht. Naast 's werelds grootste collectie schilderijen van Gustav Klimt vind je hier ook beroemde werken van de Wiener Moderne (Oskar Kokoschka en Egon Schiele) en het Franse Impressionisme (Monet, Renoir, Manet). Hoogtepunten zijn ongetwijfeld twee van Klimt's bekendste schilderijen; 'De Kus' en 'Judith'.

Het untere Belvedere is zeker ook een bezoekje waard. Ook hier spreekt de pracht en praal van de verschillende ruimtes, waaronder de grote marmerzaal en de gouden zaal, ongetwijfeld tot de verbeelding. Hier zijn de voormalige privé-vertrekken van prins Eugenius te bezichtigen, net als zijn bibliotheek, kunstcollectie en antiekverzameling. Geregeld worden er in unteres Belvedere en de orangerie interessante, tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Ook de prachtige baroktuin is voor bezoekers toegankelijk.

Belvedere.at

Videos: Belvedere

Belvedere

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.