Please choose Language or Country
or
Benediktinerstift St. Paul © Benediktinerstift St. Paul

Benedictijnenklooster St. Paul

Het klooster werd gesticht in 1091 en heeft sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van cultuur en wetenschap in de regio. De kunstverzameling behoort tot een van de mooiste en meest omvattende kloosterverzamelingen van Europa.
In het klooster vind je naast werken van Rubens, Van Dyck en Dürer ook een grote collectie schetsen en een omvangrijke muntenverzameling. Een van de pronkstukken in de schatkamers is het relikwie van het kruis uit de 11e/12e eeuw, geschonken door koningin Adelheid van Hongarije. Dit kruis is niet alleen om geschiedkundige redenen interessant, ook het vele goud, zilver en ivoor spreekt tot de verbeelding.

De kloosterbibliotheek brengt de geschiedenis van de schrijf- en boekdrukkunst, van de 5e tot in de 18e eeuw, in beeld. St. Paul beschikt over het oudste boek van Oostenrijk en over het eerste drukwerk van Gutenberg, gedrukt in 1450: werken van onschatbare waarde.

Breng zeker ook een bezoek aan de 12e eeuwse basiliek van het klooster, die niet alleen bekend staat om haar indrukwekkende architectuur met vele kapitelen en fresco's, maar ook als laatste rustplaats van de eerste Habsburgers. Zo ligt ook Gertrude Anna van Hohenburg hier begraven, echtgenote van Rudolf I van Habsburg en de 'moeder der Habsburgers'.

Benediktinerstift St. Paul

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.