Please choose Language or Country
or

Stift Klosterneuburg

Met zijn prachtige architectuur van Romantiek tot Barok en het wereldberoemde altaar van Verdun, behoort Stift Klosterneuburg tot het belangrijkste erfgoed van Oostenrijk. De kostbare verzameling van het kloostermuseum en de schatkamer verenigen kunstwerken van de Middeleeuwen tot in de tegenwoordige tijd.
Enkele jaren na de verhuis van hun residentie naar Klosterneuburg stichtten Markgraf Leopold III en zijn vrouw Agnes in de directe nabijheid van hun burcht het klooster als religieus, sociaal en cultureel centrum van hun gebied en gaven het in 1133 aan de Augustiner monnikken. 1181 vervolmaakte de goudsmid Nikolaus uit Verdun een kanselbekleding uit email, die gebeurtenissen uit het Oude en Nieuwe Testament vertelt . Na een verwoestende brand in 1330 werden deze emailtaferelen tot het „Altaar van Verdun“ omgezet, een van de belangrijkste kunstwerken uit de Europese Middeleeuwen.

In de Middeleeuwen was het klooster een van de belangrijkste wetenschappelijke en theologische onderzoekscentra geworden, waarvan meer dan  1200 geschriften in de kloosterbibiliotheek nog steeds getuigen. In 1730 besloot Keizer Karel VI naar het voorbeeld van de Spaanse Escorial in Klosterneuburg een Kloosterresidentie op te richten. Het plan voorzag in de aanleg van een reusachtige nieuwbouw met 9 koepels en 4 tuinen. Tijdens de bouw stierf de keizer plotseling in 1740 en zijn opvolgster Maria Theresia paste de bouwplannen aan om zich te wijden aan de uitbouw van Schloss Schönbrunn. Pas 100 jaar later werd in Klosterneuburg tenminste het „Kaiserhof“ afgewerkt en zodoende een kwart van het oorspronkelijke plan uitgevoerd. Met de regering van keizer Josef II begon een tijd van omwentelingen: de keizerlijke kerkpolitiek had grote gevolgen voor de clerus en hun sociale engagement.
 
Heden ten dage is Stift Klosterneuburg een van de meestbezochte reisdoelen in Neder-Oostenrijk: Het wereldberoemde Altaar van Verdun behoort tot de hoogtepunten en de rijke verzamelingen van het kloostermuseum en de Schatkamer verenigen kunstwerken van de Middeleeuwen tot de moderne tijd. Uniek is het gebouwencomplex opgetrokken in Romantiek, Barok en Historische stijl, evenals de Sala terrena met monumentale Atlantisfiguren von Lorenzo Mattielli, die sinds hun ontstaan 1740 unveranderd zijn gebleven. Wisselende tentoonstellingen van moderne Kunst van het programma STIFTetKUNST en de St. Leopold Vredesprijs ronden dit aanbod aan.

Zeer belangrijk was ook altijd de viticultuur - het Stift Klosterneuburg is de oudste nog werkende wijngaard van Oostenrijk en het enige kloosterwijngaard, die de ganse wijnproductie nog zelf in handen heeft.

Stift Klosterneuburg

Stift Klosterneuburg

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.