Please choose Language or Country
or
Melk Abbey in the Wachau Valley © Stift Melk

Stift Melk

Midden in de Wachau bevindt zich de wereldberoemde abdij van Melk - een van Oostenrijks imposantste en bekendste barokke bouwwerken, rijk aan vele historische kunstschatten.
Ook de experten van National Geographic waren onder de indruk van de abdij. Zij verkozen in 2008 Melk namelijk tot meest authentieke bestemming ter wereld.

In 1089 schonk markgraaf Leopold II een van zijn burchten aan Benedictijnse monniken uit Lambach. Sindsdien wordt hier geleefd en gewerkt volgens de regel van Benedictus. Het klooster groeide uit tot het geestelijke en culturele centrum van de deelstaat Niederösterreich. Begin 18e eeuw werd begonnen met de bouw van de barokke kerk en neiuwe kloostergebouwen, dit naar ontwerpen van de Oostenrijkse barokarchitect Jakob Prandtauer.

Expositiestukken uit de schatkamer, het archief en de bibliotheek van het stift getuigen van een rijk verleden. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de marmerzaal en de bibliotheek. Hier zijn zo'n 100.000 werken ondergebracht, waaronder belangrijke historische manuscripten. Naast Paul Trogers beroemde plafondfresco, een allegorische afbeelding van het geloof, kun je in het klooster ook moderne fresco’s bezichtigen.  Het nieuwe, moderne museum neemt je mee doorheen de eeuwenoude geschiedenis van het klooster. Architect Hans Hoffer zorgde voor een symbiose van oud en nieuw.  In het Stift worden ook regelmatig interessante exposities, concerten en andere culturele evenementen georganiseerd.

Van 1 april tot 31 oktober kunnen bezoekers overigens dagelijks deelnemen aan het gemeenschappelijk middaggebed.

De Benedictusweg, met de belangrijkste spreuken van Benedictus, nodigt uit tot contemplatie in de buitenlucht.  In het omringende park is het trouwens ’s zomers onder de 250 jaar oude lindebomen heerlijk genieten van de schaduw.
Stift Melk

Videos: Stift Melk

Copyright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.