Please choose Language or Country
or

Jugendstilarchitectuur in Wenen

Wenen herinnert haar bezoekers overal aan het kunsthistorisch keerpunt van de 19de naar de 20ste eeuw. In de Oostenrijkse hoofdstad vertaalde deze ommekeer zich in de vorm van de "Weense Jugendstil" of "Secessionsstijl". Deze architectuur is te zien in beroemde gebouwen zoals de Wiener Secession, de Postsparkasse, ...
De naam is afgeleid van de kunstenaarsvereniging " Wiener Secession ", waarin jonge creatievelingen aangesloten waren zoals Gustav Klimt en Josef Hoffmann. De sporen die deze architecten nalieten worden tijdens een wandeling doorheen de stad duidelijk zichtbaar.  

De Secession, opgericht in 1898 door Joseph Maria Olbrich, is een van de beroemdste Jugenstilgebouwen in de Oostenrijkse hoofdstad. Het wit-gouden gebouw ligt in de buurt van de Naschmarkt. Hier vond de eerste tentoonstelling over moderne kunst plaats in Midden-Europa. Vandaag verrast het gebouw door zijn originaliteit.

Aan het optimisme van die tijd herinneren ook de gebouwen die ontworpen zijn door Otto Wagner en Josef Hoffmann. Deze gebouwen hebben het stadsbeeld van Wenen bepaald. Wagner uitte zijn creatieve kracht in bruggen en stationsgebouwen, alsook in de gedetailleerde decoratie van gebouwen zoals leuningen,... De gebouwen werden gerestaureerd volgens het origineel voorbeeld zoals het Wagner-Hofpavillon Hietzing, Schloss Schönbrunn of het stadspark. De Kirche am Steinhof en de Postsparkasse aan de ring werden ook ontworpen door Otto Wagner. Een overzicht van zijn werken kan bewonderd worden in de Postsparkasse, waar een permanente tentoonstelling over de architect doorgaat. Ook een uitstapje naar het 19de district is de moeite waard. Hier staat namelijk de villa van Hoffmann.

Deze architecturale schatten kunnen op eigen houtje ontdekt worden of tijdens een Jugendstilrondleiding onder begeleiding van een goed opgeleide gids.

Jugenstilgebouwen in Wenen

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.