Please choose Language or Country
or

Karinthië: Wörthersee architectuur

Tijdens een wandeling langs de Wörthersee in Karinthië kan de door de Jugendstil beïnvloede "Wörthersee architectuur" bewonderd worden. Ook tijdens een bezoek aan de kastelen, de villa's of de oude badhuizen spreekt de architectuur tot de verbeelding.
De Jugendstil en de regionale romantiek, de barok en de Engelse landhuisarchitectuur hebben aan de Wörthersee geleid tot een enorme verscheidenheid aan architecturale rijkdommen. Zo omschreef achitectuurcriticus en schrijver Friedrich Achleitner deze bouwstijl die het landschap rond de Wörthersee in Karinthië vormgaf tussen 1864 en 1938. Kastelen, villa's, boten en badhuizen rondom het meer zijn blijvende restanten uit dit grote tijdperk.

Door de opening van de k.u.k. Südbahn in 1864 ontdekten de Weners tijdens de zomermaanden de Karintische meren. Ook de Wörthersee werd een populaire vakantieplaats tjidens de zomer, waar aan het begin van de 20ste eeuw talrijke villa's werden gebouwd voor stedelingen die op zoek waren naar onstpanning. De villa's worden gekenmerkt door erkers en gevels in de romantische stijl, alsook door mooie loggia's en terrassen die mooi uitzicht bieden op het meer.

Als belangrijke vertegenwoordigers van de Wörthersee architectuur gelden Franz Josef Baumgartner en Josef Viktor Fuchs. Franz Baumgartners bouwkunst kan bewonderd worden aan de hand van een waterkrachtcentrale aan de Forstsee, Hotel Kointsch de Mösslacherhuizen en Hotel Carinthia te Velden of Villa Edelweiß in Pörtschach.Te voet kan onder andere het badhuis van Hotel Werzer in Pörtschach bezichtigd worden, die na een renovatie terug open is voor het bezoekers.

Wie de mooi versierde gebouwen al wandelend wil ontdekken, kan de landkaart raadplegen. Deze biedt een goed overzicht van de 54 moderne en historische gebouwen rond het meer in 4 verschillende talen. De kaart is verkrijgbaar bij alle toeristische diensten in de regio.

Meer informatie vindt u op www.woerthersee.com

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.