Please choose Language or Country
or

Museumdorp Niedersulz in Niederösterreich

De ongeveer 80 gebouwen in museumdorp Niedersulz vertellen over de geschiedenis en andere verhalen, sinds ze vanaf 1980 met gebruikmaking van de originele onderdelen uit alle delen van het Weinviertel hierheen 'overgeplant' werden.

Als bezoeker van het museumdorp krijgt u het gevoel teruggegaan te zijn in de tijd, naar het Weinviertel rond 1900. Langs de Sulzbach ligt een streekdorp in de vorm van een lintdorp. Naast de woningen, stallen en schuren staan hier ook ambachtshuizen, drie kapellen en een molen. De voortuinen zijn beplant naar historisch voorbeeld en aangepast aan het huizentype van die tijd. In dit bonte geheel gedijen boerenbloemen, geurige kruiden en geneeskrachtige kruiden voor de huisapotheek. De groentemand wordt gevuld van tomaten tot en met wortelen uit de moestuin van het museumdorp, waarin 400 verschillende soorten groenten groeien.

De hoeve uit Prottes stamt uit de late 18e eeuw en is in gebruik als 'levende boerderij'. In de stallen en de weiden dartelen oude huisdierrassen. In de weekends wordt de oude houtoven gestookt en wordt het typische boerenbrood uit het Weinviertel gebakken. Op themadagen, zoals 'wasdag', 'dorsen' en 'pennen snijden', mogen bezoekers oude arbeidsmethodes uitproberen.

Vanaf het kleine dorpsplein komen de bezoekers in de Hintaus-Gasse, waar de boerderijen van de keuterboeren liggen en in de Kellergasse, het knusse centrum van het museumdorp in het Weinviertel. De kelders liggen in een karakteristieke opstelling aan de helling, die zeer geschikt is voor royale ondergrondse keldergangen. De wijnmakerijen leunen tegen elkaar aan of worden van elkaar gescheiden door smalle gangen, die hier in het Weinviertel 'Köllareich' genoemd worden.

Meer informatie:
www.museumsdorf.at

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.