Please choose Language or Country
or

All that Jazz

In schemerige clubs, op klassieke tribunes of midden in de natuur: er zijn heel wat varianten rond het thema “Jazz in Oostenrijk”.

Het begon met “Jazzland”. Nu ja, er waren al een aantal jazzlocaties hier en daar – zoals het “Jazzcasino” dat in de jaren ’50 werd opgericht door de Oostenrijkse klarinettist Fatty George. Toch kwam jazz in Oostenrijk pas echt uit de startblokken toen in 1972 het “Landl” wordt geopend. Een liefdevolle bijnaam voor de legendarische kelder onder de Ruprechtkerk in het centrum van Wenen.

Een paar jaar later werd het startschot gegeven voor het “Jazzfest Wiesen”, in het Burgenland. Dit event groeide uit tot een echte klassieker. Een extra bijzonderheid is dat dit evenement, dat overigens meerdere dagen duurt, midden in de natuur plaatsvindt. Je vindt er een onweerstaanbare mix van hoogstaande optredens van nationale en internationale artiesten, een uitgelaten feeststemming en een ongekende natuurbelevenis.

Het programma van het Weense Jazzfestival staat vaak boordevol met grote namen uit de internationale muziekwereld. Het festival lokt jaarlijks dan ook zo’n tienduizenden bezoekers. Naast de vele programmahighlights zijn het ook de festivallocaties zelf die het festival zo geliefd maken. Naast de vele jazzclubs, waaronder het beroemde “Porgy & Bess”, kun je ook in de Weense Staatsopera of het Arkadenhof van het Weense Rathaus van de beste jazzmuziek genieten.

Genoemd naar één van de grootste namen in de jazzwereld is de “Miles Smiles”, gelegen in het achtste district van de stad. Omdat de club maar plaats biedt aan 50 tot 70 luisteraars, ontstaat er bij de concerten een bijzonder familiale sfeer - een van de redenen waarom de club zeer bekend en geliefd is.

Ook in Graz vind je talrijke clubs zoals de “Royal Garden Jazz Club”, “Stockwerk”, “WIST” of “Miles”.  De verschillende stillistische genres in deze clubs kun je uitstekend ontdekken tijdens de GrazJazzNacht, een tocht langs alle jazzclubs. De muziekstijl varieert van de traditionele Swing Jazz tot Crossover en van hedendaagse jazzimprovisatie tot Souljazz en Latinjazz.

De “Grazer Jazzsommer” vindt dan weer in de openlucht plaats, op de Kasemattenbühne met als romantische decor de Schloßberg. Als origineel alternatief lokt ook de  “Dom am Berg” – een 20 meter breed, 12 meter hoog en 28 meter dieper gelegen ruimte midden in de rotsen van de Schlossberg.

In St. Pölten richtte de Oostenrijkse 'Grand Dame' van de swing, Marianne Mendt, het MM-Jazzfestival op. Hier treden niet enkel de vaste waarden op, zoals het Vienna Art Orchestra of het Puschnig Quintett, maar krijgen ook jonge talenten de kans zich te bewijzen.

Ook in Salzburg wordt jazz met een hoofdletter “J” geschreven: voor jazzfestivals kun je in Salzburg en Saalfelden terecht.

Enkele Oostenrijkse jazzlegendes:
Harry Stojka, Wolfgang Puschnig, Wolfgang Muthspiel, Vienna Art Orchestra

Vakantieservice

Brochures

Download brochures over Oostenrijk

Brochures downloaden

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Newsletter

Copright foto's

Het doel van de twee websites www.austria.info en www.austriantourism.com is het promoten van Oostenrijk als vakantiebestemming.